Начало / Свят / Не Клуж, а Бургас е първият град с безплатен градски транспорт за четящите

Не Клуж, а Бургас е първият град с безплатен градски транспорт за четящите

 

 

 

 

 

 

 

Виктор Мирон – румънски политически активист и страстен пропагандатор на четенето, влезе в световните новини. Той предложил преди година на кмета на румънския град Клуж-Напока хората, които четат книги в градския транспорт, да не си перфорират билетчета. Общинският съвет приел предложението и в продължение на седмица през юни тази година, четящите книги са пътували безплатно, отбелязва британският „Индипендънт“.

„Смятам, че е по-добре да насърчаваме и да възнаграждаваме тези, които наистина четат, вместо да критикуваме тези, които не го правят“, казва Мирон.

Той е предлагал и други кампании за стимулиране на четенето. Една от тях е проектът „Букфейс“, предвиждащ всички, които са поставили книга като профилна снимка във „Фейсбук“, да получават отстъпки в книжарниците.

В Румъния 22 % от младите  изобщо не четат, а един от пет чете само една книга на година.

ВМЕСТО КОМЕНТАР

Българската телеграфна агенция също разпространи новината, цитирайки агенция „Срна“, в която се казва, че „Румънският град Клуж Напока в областта Трансилвания е първият град в света, въвел безплатен превоз за всички пътници, които четат книга в градския автобус“. Миналата година, по време на третото издание на „Четящият човек“, всички жители и гости на Бургас имаха привилегията да пътуват безплатно в градския транспорт, стига да четат книга. Фестивалът се проведе от 12 до 15 юни 2014 г.

Свързани заглавия

Днес градският транспорт в Бургас е безплатен за четящите хора

Четящите хора пътуваха безплатно в градския транспорт на Бургас

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …