Начало / Интервюта / Тамара Уебър: Понякога трябва да напуснем зоната си на комфорт

Тамара Уебър: Понякога трябва да напуснем зоната си на комфорт

Тамара Уебър е работила като академичен съветник, преподавател по икономика, офис мениджър на планетариум и дори служител в соларно студио. Омъжва се за ученическата си любов, от когото има три вече пораснали деца. Определя себе си като безнадеждна романтичка, която обожава книги с щастлив край. Издава сама романа си „Лесна“ като електронна книга, която за кратко се превръща в истинска интернет сензация и се продават 150 000 екземпляра. Огромният успех на книгата привлича вниманието на голямото американско издателство „Пенгуин“, което откупува правата за издаването й и я превръща в международен бестселър, преведен на 26 езика. Романът заема челните места в класациите за най-продавани книги на „Ню Йорк Таймс“, „Амазон“ и „Барнс и Нобъл“. „Лесна“ е първото заглавие от романтичната поредица „Контурите на сърцето“, предназначена за момичета между шестнадесет и тридесет години.  „Ню адълт“ жанрът добива голямата си популярност през последните две години. Основни негови теми са: напускането на родния дом, извоюването на самостоятелност и свързаната с нея загуба на невинност, осъзнаването на собствената сексуалност и значението й, изборът на образование и след това кариера, създаването и запазването на приятелства.

–––––

Кои три думи те описват най-добре?

–           Читател, мечтател и оптимист.

„Лесна“ е история за привличане, страст, любов, но и изневяра, предателство и дори изнасилване. Какво ще посъветваш момичетата, които стават жертва на сексуално посегателство, но се срамуват да споделят дори с най-близките си?

–           Бих ги посъветвала да се осмелят да кажат истината. Дори и да са минали месеци, години, десетилетия. Запазваме мълчание, защото поемаме отговорност или срам, които не ни се полага да носим до края на живота си. Простете си за нещата, които не са се случили по ваша вина. Погрешните решения, излъганото доверие, физическата слабост или твърде силният страх да действате не превръщат нападението срещу вас или човека, на когото държите, във ваша вина.

Лукас е красив и загадъчен, но миналото му крие тайни, които го белязват за цял живот. Кои пет думи би използвала Джаки, за да опише Лукас?

–           Внимателен, нежен, мил, покровителствен и разбира се – секси!

А кои пет думи би използвал Лукас, за да опише Джаки?

–          Красива, интелигентна, силна, отговорна и истинска.

Каква е твоята житейска философия?

–           Мисля, че все още ми е рано да я формулирам. Но все пак на този етап следвам два основни принципа: че понякога трябва да напуснем зоната си на комфорт и да пробваме нещо различно – не само за да избегнем рутината, но и за да се развиваме като личности. Стремежът към сигурност и безопасност е заложен в човешката природа. Но сигурността много често е равна на застой.  Вторият житейски принцип, който се стремя да следвам, е принципът на непрестанното движение: дори и най-малките първи стъпки водят до напредък. Когато дадено препятствие ни изглежда непреодолимо, трябва да се съсредоточим върху тези малки стъпки и неусетно ще изпълним целта си.

Кои четирима души – реално съществували хора или литературни герои – би поканила на вечеря?

–           Бих избрала четирима писатели: Джейн Остин, Емили Бронте, Едит Уортън и Е. М. Форстър. Бих ги помолила да ми помогнат да разбера защо продълженията обикновено не се получават.

Очакваше ли огромния успех на „Лесна“ и на какво според теб се дължи той?

–           Надявах се книгата да се хареса, но не бях подготвена за толкова голям успех и възторжени читателски отзиви. Разбира се, подобно на всички успели хора, получавам и много хейтърски мнения и коментари, които понякога ме нараняват. Опитвах се да гледам професионално на нещата и да извличам полезното от критиката – в крайна сметка тя може да ми помогне да се развивам и усъвършенствам. Но честно казано, вече не обръщам никакво внимание – книгата е факт и не подлежи на промяна, така че мога само да се радвам, че е достигнала до хората, които ще я оценят. Най-големият ми фен е майка ми, която ми оказва безрезервна подкрепа. Има само един проблем: тя критикува горещите сцени в книгата, но аз нямам никакво намерение да променям стила си на писане!

Ако оприличиш живота си на кутия с шоколадови бонбони, то какъв вкус би имал?

–           Смятам, че животът ми е горчиво-сладък като кутия бонбони с черен шоколад!

Интервюто е предоставено от издателство „Хермес“

Фото: „Фесбук“ страницата на Тамара Уебър

Книгите на Тамара Уебър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ezgif.com-webp-to-jpg

Меган Абът: Всяка жена се омъжва за непознат

Какво ще стане, ако само няколко месеца след сватбата идеалният съпруг се превърне в напълно …