Начало / Критика / 9-те типа хора, с които всеки се сблъсква

9-те типа хора, с които всеки се сблъсква

Симон дьо Бовоар е може би най-бележитата феминистка. Тя е една от първите жени, които завършват университета „Сорбона“ в Париж, ярък представител на екзистенциализма. Известна е и с връзката си с Жан-Пол Сартр. В творчеството си Бовоар дефинира 9-те типа хора, с които всеки има контакт или най-малкото се сблъсква през живота си. Те са отсети в текст, публикуван в huffingtonpost.com. Ето и кои са те:

1.        Посредственият. Посредственият се крие от предизвикателствата. Ужасен от света, той се затваря в себе си. Нищо не го впечатлява или ентусиазира. Рискът е минимален – забелязва се отдалече и е по-добре да се избягва.

2.        Сериозният. Сериозният ограничава свободата си, като избира някаква доктрина, на чиито ценности подчинява своите вярвания. Сериозните хора могат да са всякакви – религиозни фанатици или амбициозни изпълнителни директори, чиито погледи са насочени само към парите. Рискът е умерен. Ако ценностите ви съвпадат, всичко може да се подреди.

3.        Страстният. Лесно се бърка със сериозния. Страстният посвещава живота си на някаква кауза. Може да говори с часове за нея и тя винаги остава приоритет за него. Рискът е умерен – става за краткосрочна връзка, но може да се очаква нещата да се влошат доста бързо.

4.        Нихилистът. Нихилистът за разлика от посредствения се е опитал да постигне нещо. Провалът обаче го е накарал да загуби всякаква надежда. Нихилистът често не приема друга гледна точка. Рискът е голям – за него не е достатъчно просто да стои и да не прави нищо. Той иска да докаже, че светът не става за нищо, дори ако това включва да унищожи нещата, които другите са създали.

5.        Демоничният. Подобно на сериозния този тип хора се облягат на дадена доктрина или организация, като се опитват да я използват като трамплин за личен прогрес. Често са лицемерни и двулични. Представете си жена, която работи във „Вог“, но критикува модната индустрия. Рискът е нисък. Тези хора се забелязват отдалече, макар понякога раздвоението им да предизвиква любопитство.

6.        Приключенецът. Той е обратното на нихилиста. Хвърля се в дадена инициатива бързо, но често се отказва преди края. Обича действието заради самото действие. Рискът е висок – страстта им често привлича и заразява, но имайте предвид, че непостоянството също е характерно. Може да се превърне в човек, който е зависим от вас и да не ви позволява да се развивате.

7.        Критикът. Критикът не иска да бъде нито сериозен, нито нихилист. Той не се подчинява на доктрини, но мисли, че някои са по-добри от други. Иска да бъде посветен на някоя кауза, но не може да избере коя. Винаги сравнява. Критикът приема нещата с липса на ентусиазъм и песимизъм. Рискът е нисък – забелязва се лесно, защото се облича еднотипно и използва изрази като „от една страна/от друга страна“, „почти“, „на пръв поглед“ и т.н. Не е много приятна компания  в дългосрочен план.

8.        Артистът. Прилича по ентусиазма си на приключенеца, като се стреми да отбелязва забележителното. Подчинен е на външните белези и издига красотата сред приоритетите си. Рискът е умерен. Артистът е понякога привлекателен, но неминуемо в един момент ще разберете, че никога няма да бъдете на нивото на най-важното за него – изкуството.

9.        Свободният. Рядък вид според Бовоар. Тези хора постигат своето щастие като носят щастие на другите. Имат обективна представа за живота, не са безкритични като артиста и приключенеца, но не достигат крайностите на нихилиста. Този тип помага, изслушва и винаги подкрепя. Идеалната сродна душа. Бовоар обаче признава, че няма категорични доказателства, че такива мъже или жени съществуват.

Книги от Симон дьо Бовоар тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на книжарници „Хеликон” за най-продавани книги (18 – 24 юли)

Художествена литература Аз преди теб от Джоджо Мойс След теб от Джоджо Мойс През онази …