Начало / Любопитно / „Красиви и прокълнати“ от Ф. Скот Фицджералд (анотация)

„Красиви и прокълнати“ от Ф. Скот Фицджералд (анотация)

Животът и любовта им са като кула от карти. Двама влюбени, които са млади и безгрижни до момента, в който кулатa не започва да се разпада. Историята им е за това, докъде могат да доведат парите и бурният живот. А Ф. Скот Фицджералд търси отговори на екзистенциалния въпрос: Може ли човек да се задоволява с малко и все пак да бъде щастлив? А урокът, който трябва да запомним, е, че щастието не трябва да се приема за даденост.

„Красиви и прокълнати“ е роман за разрушаващото действие на парите и властта им върху таланта на човек. Или разказ за това как красивите се превръщат в прокълнати.

Лукс, блясък, пари, пътешествия и алкохол. Двама млади и тяхната история, наситена емоционално и толкова истинска, колкото самия живот.

Антъни е образован и жизнерадостен младеж, действащ като магнит и за жени, и за мъже. Глория е превъплъщение на красотата в най-чистата ѝ форма, източник на щастие за Антъни и обект на неговото най-голямо желание. И той я получава. Двамата се чувстват самодостатъчни. Имат живот, който ги задоволява, и бъдеще, което изглежда обещаващо. Това е роман за човешките мечти, които се превръщат в реалност. Но какво се случва след това? И ще могат ли героите на Фицджералд да понесат последствията от сбъднатите си желания?

Историята на Антъни и Глория е почти идентична с тази на Фицджералд и Зелда Сейър. Това дава повод на много хора да си мислят, че в „Красиви и прокълнати“ авторът описва своята собствена история. Срещат се, когато писателят е на 21, а тя едва на 17 години. По това време Фицджералд е лейтенант в армията, а Зелда – танцьорка в кънтри клуб. Любовта им пламва веднага и е толкова бурна и разрушителна – като самите тях. Парите ги държат близо един до друг, а когато липсват – ги разделят. Любовта им е ту като приказка, ту като кошмар. Водени от неконтролируемата си жажда за живот, алкохол, страст и слава, Зелда и Фицджералд стават твърде емоционални и бурни. Двамата се обичат, мразят и ревнуват, но не могат един без друг.

Книги от Ф. Скот Фицджералд  тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …