Начало / България / Бернард Валнер се занимавал между другото с литература

Бернард Валнер се занимавал между другото с литература

„Ще ти подаря планина“ и „Камък-ножица-хартия“ с обща премиера

„Ще ти подаря планина“ и „Камък-ножица-хартия“ на австрийския писател Бернард Валнер ще бъдат представени в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” на 29 юни, сряда, от 18 ч. Книгите на родения в Залцбург, писател излизат с печата на „Делакорт”.

Валнер дебютира на австрийската литературна сцена през 2002 г. със сборника си „Ще ти подаря планината”. Критиката в родината му е очарована и го определя като родоначалник на нов езиков стил. „Тази книга е нещо необичайно, някой се е осмелил да рискува, и то успешно. Отдръпвайки се от обичайната родна проза, но оставайки по някакъв странен начин задължен на регионалното (и религиозното) чувство…“, е оценката на авторитет като Венделин Шмит-Денглер.

Кулминацията на стила си Валнер постига в романа „Камък-ножица-хартия“. За критика това е „един радикален и езиково впечатляващ текст, понякога неудобен, понякога загадъчен, и много, много внушителен…“.

Бернард Валнер е роден през 1963 г. Следва зоология, етология и антропология във Виена. Работи на научни длъжности в университетите Тел-Авив (Израел) и Winston-Salem (USA). В момента е професор по приматология във виенския университет. Основните му творби са в научно-изследователската сфера – автор е на множество научни статии (над 50) и книги, издадени от издателство Studienverlag. Член е на Нюйоркската академия на науките, но се занимава “между другото” с литература и белетристика.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …