Начало / Свят / Мао Дзедун не е автор на „Малката червена книга”?

Мао Дзедун не е автор на „Малката червена книга”?

Проучвания показват, че вероятно неговият секретар е писал китайската комунистическа библия

„Малката червена книга” на Мао Дзедун – библия за всеки марксист-ленинист, атеист и материалист, вероятно не е дело на диктатора, а е писана от нает от него писател, съобщава „Индипендънт”.

По времето, когато Дзедун е бил на власт, „Малката червена книга” е била задължителна в библиотеката на всеки китаец, а и на всеки комунист. Появяват се обаче слухове, че не самият Мао, а неговият секретар Ху Киаму я е съставил с помощ от наети писатели. Някои, израснали в ерата на Мао, не вярват, че доктрината може да е писана от друг.

„Не, не може да е вярно. Ако се окаже така, ще бъда много разочарован. Всички от моето поколение го боготворим. Той е нашата душа. Трябва да е станала грешка. Той просто е прекалено важен!”, казва 60-годишен мъж.

Не така стои обаче този въпрос за младите хора. „Идеите са били на Дзедун, но писането и събирането им на едно място… кой знае? Вероятно са му помагали, записвали са речите му и т.н.”, коментира 29-годишна китайка.

Споменатият вече Ху Киаму неведнъж е намеквал в интервюта как се е учил от своя бос и как е възприемал политически виждания от него. Мао Дзедун е много почитана фигура в Китай и е трудно за местните хора да повярват в това. Но според намерените документи, резултат на няколко изследвания, става ясно, че в около диктатора са работели писатели в сянка.

За сметка на това никой не се съмнява в главната роля на Моа Дзедун в организирането на прочиствания, подобни на тези на Сталин, също така и експеримента в китайското село, наречен „Големият скок напред”, заради който милиони хора умират в мизерия, както и в „Културната революция”. Заради неговите действия Китай страда и до днес.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

225429_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 октомври – 18 октомври)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Куклите от Венета Райкова 2.Живот в скалите от Мария Лалева 3. Долината …