Начало / Свят / Мао Дзедун не е автор на „Малката червена книга”?

Мао Дзедун не е автор на „Малката червена книга”?

Проучвания показват, че вероятно неговият секретар е писал китайската комунистическа библия

„Малката червена книга” на Мао Дзедун – библия за всеки марксист-ленинист, атеист и материалист, вероятно не е дело на диктатора, а е писана от нает от него писател, съобщава „Индипендънт”.

По времето, когато Дзедун е бил на власт, „Малката червена книга” е била задължителна в библиотеката на всеки китаец, а и на всеки комунист. Появяват се обаче слухове, че не самият Мао, а неговият секретар Ху Киаму я е съставил с помощ от наети писатели. Някои, израснали в ерата на Мао, не вярват, че доктрината може да е писана от друг.

„Не, не може да е вярно. Ако се окаже така, ще бъда много разочарован. Всички от моето поколение го боготворим. Той е нашата душа. Трябва да е станала грешка. Той просто е прекалено важен!”, казва 60-годишен мъж.

Не така стои обаче този въпрос за младите хора. „Идеите са били на Дзедун, но писането и събирането им на едно място… кой знае? Вероятно са му помагали, записвали са речите му и т.н.”, коментира 29-годишна китайка.

Споменатият вече Ху Киаму неведнъж е намеквал в интервюта как се е учил от своя бос и как е възприемал политически виждания от него. Мао Дзедун е много почитана фигура в Китай и е трудно за местните хора да повярват в това. Но според намерените документи, резултат на няколко изследвания, става ясно, че в около диктатора са работели писатели в сянка.

За сметка на това никой не се съмнява в главната роля на Моа Дзедун в организирането на прочиствания, подобни на тези на Сталин, също така и експеримента в китайското село, наречен „Големият скок напред”, заради който милиони хора умират в мизерия, както и в „Културната революция”. Заради неговите действия Китай страда и до днес.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …