Начало / България / Златко Енев: ”Пишех, защото трябваше да се освободя от кошмарите си”

Златко Енев: ”Пишех, защото трябваше да се освободя от кошмарите си”

Румен Леонидов представи романа „Реквием за никого” в „Хеликон-Витоша”

В откровен разговор за миналото, настоящето и бъдещето на България се превърна премиерата на последната книга на Златко Енев. Романът „Реквием за никого” беше представен официално в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” от главния редактор на сп. „Книжарница” Румен Леонидов в сряда, 8 юни. Авторът живее в Берлин от двадесет години. Познат е на четящите в България със списанието си „Либерален преглед”.

„Златко Енев е от вълната, която дойде отвън. Аз го харесвам, но не съм толкова близък с него, за да го хваля. Но неговата проза не може да ни остави равнодушни. В „Реквием за никого” на практика няма фактология, няма политизиране на безумието, наречено „Възродителен процес“, няма идеологеми. Затова пък има всякакви типажи от късния ни закъсал комунизъм, премълчани в литературата, но живи и здрави до днес. Те присъстват навсякъде, веднъж като обществени постове и властови йерархии, а втори път – като нравствени мащаби и психологически утайки в особено обърканата ни сегашна душевност, просмукана от българско безбожие, безсмислие, бедност, безделие, безпомощност, безпросветност, бездарие, безбъдност и бесовщина”, заяви Леонидов. Той отбеляза, че Енев е от Преслав, че е пряк свидетел на беззаконието и безобразията, които се случиха в районите със смесено население по време на насилственото преименуване на турското малцинство през 80-те.

Леонидов прочете откъс от книгата и даде думата на автора. „Тази книга е чешитска работа. Идеята за нея се появи без да я искам. Тази грозна картина започна да ме преследва преди пет години и разбрах, че трябва да пиша, за да се освободя от кошмарите си. Да, писах „Реквиема” пет години. Имах много трудни моменти и не знаех, как да продължа по нататък. Случи се така, че една от героините ми просто сама продължи разказа, което след това смути
редакторите от „Сиела”, когато вече готвех книгата за печат. Аз съм убеден обаче, че ние не можем да си позволим лукса да забравим миналото. Хората, които забравят историята, са осъдени да повторят грешките й. Книгата ми е опит да ударя камбаната срещу насилието, което се шири, за съжаление, в България и до днес. В Германия например постоянно преповтарят историята. Тя е либерална страна, защото голяма част от населението й не иска да забрави миналото си. Не така е в Австрия, която си затваря очите за участието на нейните граждани в изстъпленията на Хитлер. Да не забравяме все пак, че той е австриец. Въпреки че Томас Бернхард е признат в цял свят, в родината му той и досега е низвергнат”, заяви Енев.

На въпросите на публиката дали „Реквиемът” ще има продължение авторът отговори: „Може да стане трилогия. Винаги съм мечтал да бъда писател. Ще се опитам”.

„Реквием за никого” ще бъде представен и в „Хеликон-Пловдив, Център“. Срещата на Златко Енев и Румен Леонидов с пловдивчани ще бъде в събота, 11 юни, от 18,30 ч.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …