Начало / Свят / Почина „последният очевидец от Бухенвалд”

Почина „последният очевидец от Бухенвалд”

Писателят Хорхе Семпрун познаваше и левия, и десния тоталитаризъм и ги описа в романите си

На 87 години в Париж почина испанският писател Хорхе Семпрун, съобщи „Дойче веле”. Той е известен с участието си във френската съпротива по време на Втората световна война. Тогава бива заловен от Гестапо и изпратен в концлагера Бухенвалд, където оцелява и след това му посвещава книга, в която описва как един мъж се възхищава на величествен дъб в лагера на смъртта, известен като Дъба на Гьоте. Така го наричали затворниците, защото вярвали, че под него Гьоте е седял до Шарлоте фон Щайн.

През 2005 г. писателят присъства на среща на оцелелите концлагеристи и казва следното: „Загрижен съм, защото получих вест от смъртта. Всеки знае, че това е последната годишнина, на която присъстват оцелели затворници. След десет години няма да има вече живи свидетели”.

От 1988 до 1991 г. Семпрун е министър на културата в Испания в правителството на Фелипе Гонсалес. Автор е на множество романи и сценарии за филми, като за един от тях взе „Оскар”.

В. „Франкфуртер алгемайне цайтунг” пише за Семпрун: „Той познаваше и левия, и десния тоталитаризъм и изпълни ролята си на очевидец на ХХ век с невиждана елегантност”.

„Имам спомени сякаш съм живял 1000 години”, е казвал приживе писателят.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

12_ivo_siromahov2

Иво Сиромахов: Ние, българите, опровергаваме дори дарвиновата теория за еволюцията

Наскоро по книжарниците се появи продължението на книгата „У майкини“ със заглавие „Майкини и другите“ …