Начало / Свят / Теа Обрехт спечели наградата „Ориндж”

Теа Обрехт спечели наградата „Ориндж”

„Жената на тигъра” е сюрреалистичен разказ за войната в бивша Югославия

25-годишната Теа Обрехт стана най-младата носителка на наградата „Ориндж” в 16-годишната й история, съобщиха англоезичните медии. С романа си „Жената на тигъра” тя спечели престижното отличие, което се дава от 1996 г. насам на жени писателки за най-оригинален роман на английски език. Паричната равностойност на наградата е 30 000 паунда.

Теа Обрехт спечели с дебютния си роман, който според журито я определя като новоизгрял млад талант. „Това е много смела книга”, заявява председателката на комисията Бетани Хюз. – „Ние търсихме роман, който притежава алхимията да ни промени като читатели, както и да промени начина ни на мислене и „Жената на тигъра” прави това. Това е много специална книга”. Хюз признава, че журито много трудно е решило коя от претендентките да вземе наградата заради силната конкуренция между тях.

„Жената на тигъра” разказва за ужасите и последствията от гражданската война в бивша Югославия, смесвайки магия, митология и фолклор с тежък реализъм. Историята е сблъсък на безсмъртен вампир, любовта на млада жена към умиращия й дядо и сюрреалистичен тигър, който тероризира селото им.
Обрехт е родена и е израснала в Белград. Когато войната в Югославия избухва, семейството й емигрира първо в Кипър, после в Египет. Когато е на 12 г. се мести в САЩ. Днес авторката живее в Ню Йорк.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …