Начало / Свят / Влиятелна рецензентка заклейми фантастиката за тийнейджъри

Влиятелна рецензентка заклейми фантастиката за тийнейджъри

Американските автори на бестселъри й отвърнаха с насмешка

Меган Кокс Гюрдън – рецензент на детски книги и колумнист на една от най-сериозните и влиятелни медии в световен мащаб – „Уолстрийт Джърнъл”, предизвика бурна полемика в медийните среди, като обвини издателите и авторите на тийнейджърска фантастика, че тази литература е „подтик към поквара”. За нея съвременните фентъзи книги „са мрачни, а отвличанията, хомосексуализмът, кръвосмешението и бруталният побой са представени като нормални неща от живота”.

Гюрдън смята, че голяма част от тази литература може да нарани неизградената психика на младежите в момент, в който тя се оформя. Тя е възмутена от факта, че издателите не се интересуват от това, а гледат само как да продават повече. Журналистката е убедена, че този род четива пречат и на родителите да възпитават децата си. Критиката й съвпада с наскоро завършилата помпозна и с немалка доза цинизъм церемония по връчването на филмовите награди на MTV, при която екранизирана вампирската поредица „Здрач” на Стефани Майър обра първите места.

„Всеки има право да чете каквото пожелае”, казва писателката Мег Кабът по повод обвиненията . Тя e автop на бeстсeлъpитe oт пopeдицата „Днeвницитe на
пpинцeсата“,“Bъздухаp“, „Да бъдeш Ники“, сepията „Meдиатop“, пopeдицата
„1-800-къдe-си“, „Шийн идoл“, „Гимназия Авалoн“, „Кутсуз“ и „Как да бъдeш
пoпуляpна“.

Нийл Геймън пък приема атаката с насмешка. „Всеки ден получавам поне по две писма, в които ми казват, как моите книги ги прекарвали през ада, а пък тийнейджърските адове били най-страшни”, коментира авторът на „Книга за гробището”.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …