Начало / Свят / Дмитрий Биков взе втори „Национален бестселър”

Дмитрий Биков взе втори „Национален бестселър”

Председателят на организационния комитет е против решението на журито

Дмитрий Биков спечели категорично е една от най-престижните руски литературни награди „Национален бестселър” за 2011 г., за романа си „Остромов, или чиракът магьосник”. Наградата е по-популярна в Русия като „Нацбест” и се дава всяка година за най-добър роман, писан на руски. Романът на Биков печели с 11 гласа срещу 6 на опонентите му от късата листа.

Председателят на организационния комитет Вадим Левентал обаче е против решението на журито. „За Биков тази награда не е необходима. Той вече е знаменитост и не се нуждае от премията, тъй като нашата цел е да намерим книга, която има потенциал на нереализиран бестселър. Затова победата на Биков не се вмества в тази цел”, коментира Левентал в интервю за „РИА Новости”.

Мотото на конкурса е „Събуди се известен”. Наградата е учредена през 2001 г. Паричното й изражение е руският еквивалент на 10 000 долара.
Това е втори „Нацбест” за Биков – през 2006 г. тя му беше присъдена за биографията на Борис Пастернак. Книгата излезе през 2009 г. и на българския пазар.

Заради юбилея на наградата организаторите на конкурса определиха и книга на десетилетието след явно гласуване. Това е сборникът разкази „Грехът” на Захар Прилепин, победител през 2008 г. За „Супер Нацбест” писателят получава 100 хиляди долара.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Coverjpg

Съвременна клайнианска психоанализа

Юлия ПЕТКОВА След сборника „Психоанализа в България: тук и сега“, подписан от български аналитици и …