Начало / Свят / Документалният филм на Тери Пратчет е готов

Документалният филм на Тери Пратчет е готов

„Изборът да умреш” ще бъде излъчен след седмица по Би Би Си 2

След седмица – на 13 юни, Би Би Си 2 ще излъчи документалния филм „Тери Пратчет: Изборът да умреш”. С този филм авторът на поредицата „Светът на диска” отново повдига болезнения за човечеството въпрос за евтаназията.

Големият писател в жанра фентъзи е поддръжник на този метод, след като през 2007 г. беше диагностициран с начален стадий на Алцхаймер. Пратчет желае да прекара последните мигове от своя живот „с бренди в едната ръка и смъртоносни химикали в другата”. Неговата кауза е, че всеки трябва да може да избере времето и начина на своята смърт.

За своя филм той е пътувал до Швейцария, за да покаже последните моменти от живота на Питър – британец, болен от неизлечим вирус, избрал да сложи край на живота си в клиника „Дигнитас”.

„Бях малко объркан след смъртта му. Вътрешен глас ми казваше, че нещо не е наред, след като един човек е починал. Но от друга страна, той беше болен от неизлечима болест. Той реши да сложи край на мъките си и да не бъде повече в тежест на близките си. Така че в известна степен Питър получи това, което искаше – добра смърт”, казва писателят, цитиран от „Гардиън”.

Филмът на Пратчет, показващ още двама души в подобни ситуации, вероятно ще повдигне отново правните и морални спорове относно евтаназията. Авторът се надява това да се случи. „Ако някой знае, че може да избере момента, в който да умре, ще се научи да цени всеки ден. Например ще си каже: „Внуците идват за няколко дни, трябва да го отложа” или пък: „Почти Коледа е. Ще го направя следващата година”. Знам, че е болезнено да мислим така, но все пак е мисъл, на която можем да се опрем”, споделя Тери Пратчет.

Тери Пратчет е роден през 1948 г. Известен е с комичните си творби в жанра фентъзи. Той е най-продаваният автор в Обединеното кралство през 90-те години на ХХ в., а заради огромната си популярност е удостоен с престижната титла „сър”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

img_2287_jpg-2

Бестселърът на Матю Макконъхи излиза и на български

„Зелени светлини” увеличи почитателите на актьора Книгата описва живота му дотук, като може да се …