Начало / Свят / Първият роман на Артър Конан Дойл излиза през есента

Първият роман на Артър Конан Дойл излиза през есента

Историята е за човек на легло, който разговаря с посетителите си

Първият роман на сър Артър Конан Дойл ще бъде публикуван тази есен, съобщи „Гардиън”. Книгата е написана, когато Дойл е бил на 23, няколко години преди да излезе първото приключение за Шерлок Холмс. Историята е за петдесетгодишен „народен човек”, който не може да излиза от стаята си, защото е болен. Той излага своите мисли на всякакви теми – война, религия, литература. Това героят прави в разговори със своите посетители, сред които има пенсиониран майор и помощник енорийски свещеник.

„Като се има в предвид, че е от автора на Шерлок Холмс, има мистерия около ръкописа. Писан е през 1883 и 1884 година, когато той още се е оформял като автор. Изпратил го е на издател, но по пощата материалът е изгубен. Затова Дойл се е опитал да го напише отново по памет. Това, с което разполагаме, е възстановката, в която е стигнал до 6-а глава”, казва Рейчъл Рос – специалист по ръкописи към Британската национална библиотека. Именно библиотеката ще публикува книгата от 150 страници през ноември.

„Откъм сюжет и герои книгата издиша, но пък дава възможност да видим как Артър Конан Дойл е прохождал като писател”, коментира още Рос.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

GettyImages-482534641-2000x1200

Защо го правят?

Иван ГОЛЕВ Една китайска поговорка гласи: „И най-бледото мастило е по-добро от най-добрата памет”. Затова …