Начало / Свят / Ленард Коен спечели испанската награда „Принцът на Астурия”

Ленард Коен спечели испанската награда „Принцът на Астурия”

Боб Дилън е номиниран за „Нющад”, спрягат го за Нобел за литература за 2011 г.


Феновете на рок музиката винаги са твърдели, че тя е част от литературата. И това вече е официално признато, пише „Гардиън”. Повод затова е присъдената на Ленард Коен голяма испанска литературна награда „Принцът на Астурия”. Тя се смята за испанския еквивалент на Нобелова награда. Канадският певец и поет получи и 50 000 евро за „творчество, което е оказало влияние върху три поколения по целия свят и със своята креативност и богатство е допринесло за издигането на музиката и литературата на по-високо ниво”.

„Принцът на Астурия” е серия от годишни испански награди, даващи се за постижения в света на публичната дейност. Тя се дава от принца на едноименната област от 1980 г. Сред носителите са Рикардо Мути, Норман Фостър, Боб Дилън и Педро Алмодовар.

В същото време стана ясно, че легендарният изпълнител Боб Дилън също е номиниран за награда, свързана с литература. Певецът е фаворит за спечелването на международния приз „Нющад” и сумата от 50 000 долара. Дилън е спряган и за Нобелова награда за литература.

Международната награда „Нющад” се връчва на всеки две години. Дава се за цялостно творчество. Смята се за най-престижния приз за литература след Нобеловия. Първото издание е през 1970 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

14rushdie1-videoSixteenByNine3000

Книгите на Салман Рушди превзеха класациите след нападението

Състоянието му за щастие се подобрява „Сатинински строфи” – романът, заради който писателят е осъден …