Начало / Свят / Червеният кръст и Ватиканът са помогнали на хиляди военнопрестъпници да избягат

Червеният кръст и Ватиканът са помогнали на хиляди военнопрестъпници да избягат

Джералд Стайникър обяснява защо д-р Менгеле и Клаус Барби са останали ненаказани

Червеният кръст и Ватиканът са помогнали на хиляди военнопрестъпници да избягат след Втората световна война. Данните са от книгата „Нацистите на свобода: Как поддръжниците на Хитлер избегнаха правосъдието”, която предстои да излезе. Тя ще извади на „бял свят” непубликувани досега документи, пише „Гардиън”.

Доказано е, че Червеният кръст в опита си да помага на бежанци е помогнал и на военнопрестъпници, поради хаоса и претоварване на служителите му. Оказва се обаче, че броят им е много по-голям, отколкото се е знаело досега.

Джералд Стайникър, изследовател от университета „Харвард”, е допуснат до хиляди вътрешни архиви на Международния комитет на Червеният кръст. Той е открил документи, показващи че хиляди военнопрестъпници и членове на нацистки организации са се възползвали от „услугата” на комитета. Това обяснява защо масови убийци като Адолф Айхман, Йозеф Менгеле, Клаус Барби и много други са останали ненаказани.

Хаосът, обхванал администрацията на комитета след края на Втората световна война, води до факта, че само Великобритания и Канада са прибрали общо 8 000 „СС”-овци.

Тези и други данни ще бъдат разкрити в книгата на Стайникър. Изследователят твърди, че Ватиканът също е помогнал на престъпници, тъй като не допуска никого до архивите си след 1939 г., а и отказва всякакъв коментар.
Стайникър е на мнение, че Ватиканът е помогнал първо от страх от СССР, а и с цел предпазване на Християнството. „Знам че тези институции са се опитвали да правят добро и да помагат, а и са се извинили публично за пропуските. Но действията им колосално преминават допустимите граници”, коментира авторът.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Coverjpg

Съвременна клайнианска психоанализа

Юлия ПЕТКОВА След сборника „Психоанализа в България: тук и сега“, подписан от български аналитици и …