Начало / Свят / Червеният кръст и Ватиканът са помогнали на хиляди военнопрестъпници да избягат

Червеният кръст и Ватиканът са помогнали на хиляди военнопрестъпници да избягат

Джералд Стайникър обяснява защо д-р Менгеле и Клаус Барби са останали ненаказани

Червеният кръст и Ватиканът са помогнали на хиляди военнопрестъпници да избягат след Втората световна война. Данните са от книгата „Нацистите на свобода: Как поддръжниците на Хитлер избегнаха правосъдието”, която предстои да излезе. Тя ще извади на „бял свят” непубликувани досега документи, пише „Гардиън”.

Доказано е, че Червеният кръст в опита си да помага на бежанци е помогнал и на военнопрестъпници, поради хаоса и претоварване на служителите му. Оказва се обаче, че броят им е много по-голям, отколкото се е знаело досега.

Джералд Стайникър, изследовател от университета „Харвард”, е допуснат до хиляди вътрешни архиви на Международния комитет на Червеният кръст. Той е открил документи, показващи че хиляди военнопрестъпници и членове на нацистки организации са се възползвали от „услугата” на комитета. Това обяснява защо масови убийци като Адолф Айхман, Йозеф Менгеле, Клаус Барби и много други са останали ненаказани.

Хаосът, обхванал администрацията на комитета след края на Втората световна война, води до факта, че само Великобритания и Канада са прибрали общо 8 000 „СС”-овци.

Тези и други данни ще бъдат разкрити в книгата на Стайникър. Изследователят твърди, че Ватиканът също е помогнал на престъпници, тъй като не допуска никого до архивите си след 1939 г., а и отказва всякакъв коментар.
Стайникър е на мнение, че Ватиканът е помогнал първо от страх от СССР, а и с цел предпазване на Християнството. „Знам че тези институции са се опитвали да правят добро и да помагат, а и са се извинили публично за пропуските. Но действията им колосално преминават допустимите граници”, коментира авторът.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …