Начало / Свят / Сингапур вкара в затвора писателя Алън Шадрейк

Сингапур вкара в затвора писателя Алън Шадрейк

Британският автор разобличи системата за налагане на смъртни наказания

Британският писател Алън Шадрейк, чиято книга Once a Jolly Hangman: Singapore Justice in the Dock (2010) разобличи налагането на смъртни наказания в Сингапур, беше осъден на 6 седмици затвор и 16 150 долара глоба, съобщиха медиите по света.

77-годишният автор беше признат за виновен за обида на сингапурското правосъдие заради твърдението, че то не е безпристрастно. Книгата, която в превод означава „Имало един весел палач”, описва профила на Даршан Сингх – бивш главен екзекутор в сингапурския затвор Чанги. Според автора той е обесил около 1000 души от 1959 до 2006 г. Включени са и интервюта с бивши екзекутори, политици, активисти, както и архивни материали и документи за наложени смъртни присъди, на които не е давана гласност.

Малко след излизането си книгата е официално забранена в Сингапур. По света обаче тя претърпя вече две издания.

„Очаквах решението. Съжалявам за Сингапур, не съжалявам за себе си“, заяви авторът след като чу присъдата си в петък. Тя обаче беше остро разкритикувана от правозащитници и организацията „Репортери без граници”, които се борят за слагане на край на екзекуциите и по-голяма свобода на словото в Сингапур.

Освен тази книга Шадрейк е автор на още една през 1974 г., разказваща за бягствата през Берлинската стена и убийствата на източногерманци, опитващи се да минат нелегално във ФРГ, за да избягат от комунистическия режим.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224706_b

Да следваш последните птици на света

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Нежен и лиричен разказ за себеотрицанието в името на обещание, …