Начало / България / Фъргъл Тобин, председател на Федерацията на европейските издатели: „Махнете ДДС върху книгите“

Фъргъл Тобин, председател на Федерацията на европейските издатели: „Махнете ДДС върху книгите“

Пролетният базар на книгата вече е открит

„Трябва да се намали или да се махне данъкът добавена стойност (ДДС) върху книгите. Да се облага книгата означава да се взема данък от четенето, от вдъхновението да се развиваш.Това е недопустимо. Само две страни в Европа имат толкова висок данък върху книгите – Дания и България. Но все пак скандинавската страна има съвсем друг стандарт от българите”, заяви Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели (ФЕИ) на откриването на Пролетния панаир книгата в НДК. В Европа ДДС варира между 5 и 7 процента.

Англичанинът е гост на изложението по покана на организаторите от АБК. Той подчерта, че един от проблемите на българското книгоиздаване е в асиметрията, която се получава при преводната литература. „Докато във Великобритания” преводната литература е 3%, то в у вас скача до 50%“.

Визитата на Фъргъл Тобин е свързана и с тревогата на ФЕИ за нарастващата неграмотност у нас. Федерацията на европейските издатели, базирана в Брюксел, обединява всички национални асоциации в ЕС и европейското пространството.

Панаирът на книгата беше открит от Йорданка Фандъкова – кмет на София, и Веселин Тодоров – председател на АБК. Зам. министърът на културата Тодор Чобанов представляваше изпълнителната власт.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 април – 2 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Хора от Катерина Хапсали 3. Дамски гамбит …