Начало / Свят / Издателката Кармен Калил: „Не смятам Филип Рот за победител”

Издателката Кармен Калил: „Не смятам Филип Рот за победител”

Качествата на американския писател поставени под съмнение от член на журито на „Мен Букър Интернешънъл”Скандал е последвал вчерашното награждаване на Филип Рот с приза „Мен Букър Интернешънъл”, който се дава за цялостен принос към литературата. Издателката Кармен Калил – член на журито, заявява, че се оттегля от поста си, защото не приема избора на комисията. „Не смятам Рот за победител”, заявява Калил. Изказването е изненадващо, защото тя е участвала в избирателния процес до неговия край, коментира „Индипендънт”.

„Той пише по една и съща тема във всяка една книга. Сякаш те задушава. Много ясно се изразих, че не желая той да е победител. Бях шокирана, когато спечели. Всички останали от номинираните бяха ОК, но не и Рот”, коментира Калил.

Председателят на журито Рик Гекоски приема действията й за „неуважителни”. „Съжалявам много за това, което тя направи. Това е неуважително към Филип Рот.

Все пак трябваше той да е новината, а не Кармен. Наистина беше дълъг и труден процес, имам предвид избирането. В крайна сметка двама от нас искаха Филип да спечели, а един не. За жалост сега нашето т.нар. събрание стана публично”, заявява Гекоски.

Писателят Джъстин Картрайт – третият член на журито, отказа да коментира.

Паричният еквивалент на „Мен Букър Интернешънъл” е 60 000 паунда.

Фото: sv.librarything.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …