Начало / България / „Животът не е за всеки“, „Деград“ и „Къщата на клоуните“ номинирани за награда „Хеликон”

„Животът не е за всеки“, „Деград“ и „Къщата на клоуните“ номинирани за награда „Хеликон”

33 са постъпилите за обсъждане книги през пролетта

Сборниците с разкази „Животът не е за всеки“ на Радослав Парушев и„Деград“ на Васил Георгиев, както и романът „Къщата на клоуните“ на Галин Никифоров, са номинирани за наградата „Хеликон“, която се дава за нова българска проза. Журито тази година е в състав Георги Лозанов, Ани Илков, Юри Лазаров, Йордан Попов и Йордан Ефтимов.

И тримата вече са били номинирани за предходни книги, Парушев и Никифоров – по няколко пъти. Сегашните номинации обаче имат елемент на лека изненада – „Животът не е за всеки“ се оказа книга, предизвикваща сблъсък на поколенията в журито. Накрая – номинирана заради живия език на разказите и мрачния хумор, който отдавна предизвиква завистта на колегите му. Защото всеки читател, търсещ не носталгична доброта, а веселия ужас на безизходицата в съвременна София, отдавна е открил таланта на Парушев.

Като контрапункт на хумора в „Живота не е за всеки“ в журито се появи идеята за номиниране на „Блогът на местния идиот“ на Весел Цанков – майсторска, но старомодна книга. С друг хумор. С автор, който не оголва собствената си нечестност, а се държи на мъдра дистанция. Но колкото и да е впечатляваща в краткостта на фрагментите си – безспорно писателска книга – „Блогът на местния идиот“ не се сдоби с номинация, а остана като резерв за летните номинации, когато обаче ще се конкурира с постъпилите в книжарниците книги от май-юли.

„Деград“ е третата книга на Васил Георгиев, който с първата, „Будистки плаж“ бе на косъм от наградата преди две години. Сега един-единствен глас в журито обяви пас – разказите трудно можели да се преразкажат. „Въпросът е дали това е лошо“, гласеше отговорът на опонента.

И „Къщата на клоуните“ на Галин Никифоров бе сред номинираните още с дебюта си. Преди няколко години „Добро момче“ имаше големи фенове в журито, но тогава, през 2006 г., наградата отиде при „Читателска група 31″ на Елена Алексиева. Сега, след читателския успех на „Фотографът“ и „Лятото на неудачниците“, живеещият в Добрич Никифоров вече е сред най-сериозните фаворити за всяка белетристична награда.

Обсъдени със спорове, но неспечелили достатъчно гласове, бяха „Механичен сън“ на Джеймс Илиянов и „Календар с разкази“ на Александър Шпатов. Книгата на Шпатов дори си спечели правото заедно с „Блогът на местния идиот“ да влезе отново в полезрението на журито през август. Но не и романът на детето чудо Джеймс Илиянов.

Сред останалите постъпили през пролетта книги – общо 33 – беше и „TILT“ на Любен Дилов-син, но нито един от членовете на журито не сметна за нужно да я предлага за номинация. Нито пък „LUIZZA HUT“ на Тома Марков.

Грамотите на пролетните номинирани за годината автори ще бъдат връчени на церемония в събота, 27 май, в книжарница „Хеликон-Витоша“ на бул. „Патриарх Евтимий“ 68 в София.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

229239_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (14 юни – 20 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Съседи от Даниел Стийл 2. Нощна музика от Джоджо Мойс 3. Мисия …