Начало / Свят / Биографията на Робърт Редфорд подложена на критика

Биографията на Робърт Редфорд подложена на критика

Авторът премълчал компрометиращи факти за миналото на холивудската икона

„Робърт Редфорд: Биография”, която излезе в началото в началото на май не оправдава предварителните очаквания. ”Книгата може да бъде интересна на феновете му, но в нея са пропуснати някои от най-важните моменти в неговия живот и кариера. Освен това тя е 500 страници – прекалено за биографична творба”, коментира язвително „USA Today”.

Автор на книгата за един от най-ярките символи на Холивуд е Майкъл Фини Калън, а издател е „Knopf”.

В крайна сметка кой може да вини Калън, че е прикрил малко „мръсотия” около енигматичния 74-годишен актьор, риторично подмятат от вестника.

Авторът е разказал за екоактивизма на Редфорд, политическото му лобиране, проблемите с баща му, живота му, изпълнен с перипетии, както и неговото превръщането в символ на изкуството, след като открива института „Sundance”. Биографията е допълнена и с голямо интервю-коментар с наскоро починалия режисьор Сидни Полак.

Критика обаче е безжалостна към историята на предшественика на Брат Пит, защото са спестени факти за сексуалните му забежки на младини с по-възрастни жени, за да „натрупа опит” и да получи „нужното внимание”. Нищо не се споменава и за скандала около връчения му „Оскар” при режисьорския му дебют с „Обикновени хора” през 1980 г. Тогава всички са на мнение, че наградата е трябвало да получи Мартин Скорсезе за „Разяреният бик” (гениалното изпълнение на Робърт Де Ниро все пак получава приза за главна мъжка роля). Не е обърнато внимание и на факта, че Робърт Редфорд така и не свикнал с имиджа си на звезда и световен секс символ, което е едно от причината интересът към него да не стихва.

Прочетете още

1387639683_0_559x345

147 години от рождението на Елин Пелин: „Писателят се ражда с прочетените книжки.“

На днешния 18 юли, 1877 г., с името Димитър Иванов Стоянов, в село Байлово е …