Начало / Свят / US политик обвини автора на „Книга за гробището” в кражба

US политик обвини автора на „Книга за гробището” в кражба

Нийл Геймън: „Това са детински измислици”

Известният английски писател на фентъзи и научна фантастика Нийл Геймън отговори на обвиненията на републиканеца Мат Дийн, пише „Гардиън”. Дийн нарекъл Геймън „книжен плъх, който открадна 45 000 долара от щата Минесота. Мразя го този!”.

Атаката към автора на „Книга за гробището” е заради споменатата вече сума, която той прибрал за лекция, четена от него миналата година в библиотеката „Stillwater” в Минесота. Парите са били от бюджета на щата.
„Това са детински измислици”, казва Нийл Геймън – Още когато получих чека, дадох парите за благотворителност: половината от тях – на фондация срещу сексуалното насилие, а другата половина – на библиотеки. Не знаех, че това ще се превърне в политически футбол. Едно не ми харесва – политик да обвинява хората за това, че им се плаща за нещо, което са свършили”.

Нийл Геймън , който е познат на българския читател, не е пропуснал да се подиграе на Мат Дийн: „Харесва ми израза „книжен плъх”. Все пак книжен! Това е нещо хубаво. Пък и е добър синоним на думи като „интелектуалец” и „интелигентен”. Те са трудни за изписване, поне за някои хора. А и ми допада да съм в листа на мразените от някого. Напомня ми на този на враговете на Ричард Никсън. Вдигнаха ми се акциите”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

louise-erdrich-american-writer-poses-during-portrait-news-photo-1623439813

Потомка на индианци спечели „Пулицър”

Луиз Ърдрич е позната и у нас 67-годишната писателка произхожда от Литъл Фолс в Минесота. …