Начало / Свят / Гранддамата на английската литература беше реабилитирана

Гранддамата на английската литература беше реабилитирана

„Мен Букър” за Берил Бейнбридж посмъртно

Писателката Берил Бейнбридж беше отличена посмъртно с „Мен Букър” – една от най-престижните литературни награди в света, предаде thebookseller.com. Отличието се дава за излязлата през 1998 г. „Master Georgie”.Тогава книгата отново беше номинирана, но наградата спечели „Амстердам” на Иън Макюън. Бейнбридж имаше пет номинации, но нито един път не спечели.

„Берил беше невероятна жена. Нито едно награждаване не беше пълно без нея. Сякаш беше орисана да е вечно втора. Но всички сме щастливи най-накрая да наградим „Master Georgie”, коментира Айън Трюин, директор на „Мен Букър”.

„Смъртта никога не ме притеснява. Не бих искала да си отида бързо от сърдечен удар или нещо такова. Бих искала да кажа последно сбогом.“ Това заявява в едно от последните си интервюта Берил Бейнбридж . На 2 юли 2010 г. всички медии на Острова разпространиха новината, че тя е починала след кратка борба с рака.
Берил Бейнбридж е призната за една от най-добрите писателки на своето поколение. За критиката тя е безспорната гранддама на английската литература, а през 2007 г. е наречена национално съкровище. През 2008 г. „Таймс” я нарежда сред първите в списъка на 50-те „най-британски автори”.
Берил е написала 18 романа, някои от които са филмирани с успех. Печелила е две награди Whitbread, има 5 номинации за Букър. Българският читател я познава от романите „Шивачката” и „Спокоен живот”. Известна е с това, че не е четяла съвременна художествена проза, с изключение малко от Греъм Грийн .
„Тя е там с най-добрите. Тя трябва да бъде запомнена като един от най.добрите английски автори. Обичаше да пуши. Имаше рак и знаеше, че не може да пуши, но за нея пушенето беше част от процеса на писане. Нейният живот е подобен на велик комикс – изпълнен с радости и тъга. Тя обичаше Ливърпул и е едно момиче от града”, споделя нейният биограф сър Майкъл Холройд.

Според Уикипедия Берил Бейнбридж е родена през 1934 г., но според самата нея това е 50% от истината. Тя винаги е имала проблем да определи годината на раждането си – 1932 или 1934 г. До последните си дни писателката остава вярна на старата си пишеща машина.

фото: en.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

misli-kato-monah-obichay-uma-si-v-pokoy-i-tseleustremenost-vseki-den-30

“Мисли като монах” и обучавай ума си в покой

Скъпи почитатели на книгите за самоусъвършенстване, моля запознайте с чаровния Джей Шети Той е тук, …