Начало / България / Калин Терзийски срещу Росица Ташева – 1:1

Калин Терзийски срещу Росица Ташева – 1:1

„Алкохол“ взе „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга

В края на 2010 г. специалното жури от писатели и критици присъди „Голямата награда на Хеликон” на „Колкото до Шотландеца” от Росица Ташева. След продължителни дискусии романът й беte предпочетен пред „Алкохол” на Калин Терзийски. Сега, няколко месеца по-късно, журито на читателите присъди на „Алкохол”приза „Цветето на Хеликон” за най-продаваната книга, а Росица Ташева я връчи на своя по-млад колега на тържествена церемония в столичната книжарница „Хеликон- Витоша”.

Водещ на награждаването беше литературният критик Йордан Ефтимов. „Това е второто лице на наградата „Хеликон”. Изборът на публиката е измежду 12-те номинирани през 2010 г. заглавия от съвременни български автори, но техният вот не се дава чрез писма или есемеси, а е резултат от реално купените книги в книжарниците „Хеликон”, каза Ефтимов. Той припомни, че първият носител на „Цветето на Хеликон” е бил Виктор Пасков и само два пъти вотът на журито и читателите е съвпадал.

Победителят Терзийски подчерта, че „Алкохол” е съвместно дело с журналистката Диана Драгоева. „Това, което е в книгата, е само една десета от преживяното от мен. Не съм сигурен дали заглавието не е допринесло за успеха. Та на всеки сто метра ме рекламират. Дали не напиша следващата книга със заглавие „Цигари” или „Кафе”, пошегува се Терзийски и прочете стихотворението си „Срамът на богатите” в отговор на някои недостатъци на прозата.
„Това е много ценна книга за нас, книжарите. Наградите на „Хеликон” не се противопоставят. Напротив, те са баланса между жури и читатели”, заяви управителят на книжарницата Михаела Паленкова.

По традиция, в деня, който „Хеликон” отбелязва Световния ден на книгата се раздават и наградите на конкурса „Рашко Сугарев“. Проф. Греди Асса – председател на дарителски фонд фондация 13 века България”, връчи първа награда на Оля Стоянова за разказа й „Смях”. Втората отиде за „Ван Гог в Париж” на Тодор Тодоров, третата за Цвета Стоева.

Фото: Елена Бойчинова

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Dobromir_Baychev_

Добромир Байчев: В многообразието е чарът на комедията

Да погледнем отстрани трагикомедията, в която всички на Балканите участваме Добромир Байчев стартира силно с …