Начало / Свят / Антъни Доер получи ново признание за „Светлината, която не виждаме“

Антъни Доер получи ново признание за „Светлината, която не виждаме“

Епичният роман на Антъни Доер „Светлината, която не виждаме“ му донесе нова награда. Роденият в Бойзи, Охайо американски писател бе отличен с Медал Карнеги за художествена литература за 2015 г. Наградата се дава от Американската библиотечна асоциация и му бе връчена в Сан Франциско. Доер вече спечели Националната награда за книги през ноември, а през април бе удостоен и с наградата „Пулицър“.

Повече от 10 години отнемът на Антъни Доер да създаде историята на сляпото френско момиче Мари и германския войник Вернер.

Медалът Карнеги се дава за изключителни постижения в областта на художествената и нехудожествената литература от 2012 г. той се присъжда за книги, издадени в САЩ в предходната година.

Доер бе предпочетен за сметка на други двама финалисти – Чанг Рае Лий за „On Such a Full Sea“ и Колъм Тойнби за „Нора Уебстър“. Миналата година приза за художествена проза получи Дона Тарт за „Щиглецът“.

За нехудожествена литература приза тази година получи Брайън Стивънсън за „Just Mercy: A Story of Justice and Redemption“.

Прочетете още

191484_b

Антъни Доер спечели „Пулицър“ за „Светлината, която не виждаме“

Американският писател Антъни Доер спечели наградата „Пулицър“ за художествена литература за 2015 г. за „Светлината, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *