Начало / Свят / Антъни Доер получи ново признание за „Светлината, която не виждаме“

Антъни Доер получи ново признание за „Светлината, която не виждаме“

Епичният роман на Антъни Доер „Светлината, която не виждаме“ му донесе нова награда. Роденият в Бойзи, Охайо американски писател бе отличен с Медал Карнеги за художествена литература за 2015 г. Наградата се дава от Американската библиотечна асоциация и му бе връчена в Сан Франциско. Доер вече спечели Националната награда за книги през ноември, а през април бе удостоен и с наградата „Пулицър“.

Повече от 10 години отнемът на Антъни Доер да създаде историята на сляпото френско момиче Мари и германския войник Вернер.

Медалът Карнеги се дава за изключителни постижения в областта на художествената и нехудожествената литература от 2012 г. той се присъжда за книги, издадени в САЩ в предходната година.

Доер бе предпочетен за сметка на други двама финалисти – Чанг Рае Лий за „On Such a Full Sea“ и Колъм Тойнби за „Нора Уебстър“. Миналата година приза за художествена проза получи Дона Тарт за „Щиглецът“.

За нехудожествена литература приза тази година получи Брайън Стивънсън за „Just Mercy: A Story of Justice and Redemption“.

Прочетете още

Anthony_doerr

Антъни Доер: Аз съм обикновен човек, не елитен интелектуалец

Писателят Антъни Доер спечели Пулицър за художествена проза за романа си „Светлината, която не виждаме” …