Начало / Свят / Кредиторите не харесаха оздравителния план на „Borders”

Кредиторите не харесаха оздравителния план на „Borders”

Големите издателства предпочитат книжарниците да се продадат или ликвидират

Оздравителният план на книжарници „Borders”, които през февруари изпаднаха в неплатежоспособност и поискаха защита от фалит, е представен на кредиторите, но те не са го харесали, съобщи американската преса.

Основният спасителен метод, предложен за излизане от финансовия срив, е бил повишаване на онлайн продажбите и подновяване на магазините. От „Borders”са заявили, че с осигурения за предпазването им от несъстоятелност заем от 505 млн. долара могат да излязат на печалба до края на тази година, а до 2015 г. да имат 40% приходи от продажба на електронни и печатни книги.

Според „Пингуин груп“, „Рандъм хаус“, „Харпър Колинс“и групата „Персей“, които са основните кредитори на „Borders”, планът е нереалистичен и за предпочитане е компанията да бъде продадена или да се ликвидира.

Веригата книжарници разполага с 226 обекта и се готви да затворя доста от тях, в 50 магазина вече стоката е разпродадена. Освен това компанията води преговори за намаляване на наемите с повече от 30 милиона долара и планира да подобри системата си за дистрибуция, като я направи по-ефективна. Идеята е книгите да се предлагат по-усилено на клиентите, които по-често посещават книжарниците, а там, където пазаруват повече жени, да се набляга на детско, образователно, готварско и лайфстайл съдържание. Предлага се и да се дават награди на редовните клиенти.

В спасителния план влиза и намерението книжарниците да освободят повече пространство за некнижно съдържание като игри и канцеларски материали, както и обособяване на кът за кафе, а защо не и за храна и вино от местни източници. В „Borders” планират още да продават таблети.

Основната им цел все пак остава да убедят издателствата да ги снабдяват отново с книги, на което компаниите са отговорили, че никак не са склонни. „Не бяхме впечатлени. Не ни беше посочена нито една причина да мислим, че могат да се измъкнат от затъването“, коментира пред „Ню Йорк Таймс“ представител на издателствата.

Фото: mhpbooks.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …