Начало / Свят / Поздрав от Космоса хипнотизира Лондонския панаир на книгата

Поздрав от Космоса хипнотизира Лондонския панаир на книгата

Астронавтите от международната станция поздравиха посетителите в директна видеовръзка

„Дорогие друзья, екипаж международной космической станции приветствует вас!“ Така космонавтът Дмитрий Кондратиев се обърна от орбита към посетителите на Лондонския панаир на книгата на 12 април, когато се навършиха 50 години от полета на Юрий Гагарин. Шестчленният екипаж на 27-мата експедиция на космическата станция се състои от трима руснаци, двама американци – мъж и жена, и един италианец.

Видео посланието беше излъчено от руския павилион като част от програмата му, която поставя във фокуса на панаира тази година Русия, и събра тълпи от зрители. Уникалното събитие беше организирано от Academia Rossica – неправителствена организация, базирана в Лондон, която работи за изграждането на културни връзки между Русия и Запада.
„Страхотно е, че 50 години, след като първият космонавт Гагарин полетя в Космоса, 50 руски писатели празнуват това в Лондон. Желаем им успех!“, каза капитанът Кондратиев.

Бордовият инженер на космическата станция Андрей Борисенко коментира, че една от главните причини за професията му са научно-фантастичните книги, които чел като малък.

Американската астронавтка Кели Колман сподели как дори от Космоса чете книжки на детето си, като ги държи здраво, за да не летят заради безтегловността.

На въпроси на зрители на Би Би Си екипажът обясни, че разполага с богата библиотека на различни езици на борда на международната космическа станция. На въпрос на зрител имат ли време за четене и какво са взели със себе си за полета, Кондратиев обясни, че и в Космоса денят се дели на работно време и на почивка, когато остава време за четене. Всеки космонавт е имал възможност да вземе няколко свои любими книги в орбита. Преди полета членовете на екипажа чели Съмърсет Моъм, Станислав Лем, Сергей Павлов и географска литература.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …