Начало / България / Интимно и френски шансони на премиерата на „Реконструкция“

Интимно и френски шансони на премиерата на „Реконструкция“

Аплодисменти за Цвета Делчева в „Хеликон-Витоша”


„Тук се чувствам като в храм – еуфорично”, каза Цвета Делчева в края на премиерата на романа й „Реконструкция”. Представянето на последната й книга беше в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” на 12 април, сряда.

„Реконструкция” се появи на книжния пазар в края на 2010 г. „Закъснялата” премиера обаче събра десетки почитатели на прозата на Делчева. Книгата беше представена от литературните критици Йордан Ефтимов и Кристина Йорданова. „Реконструкция” е подходящ за мислене роман за образована публика. Книгата дава хляб на мислещите читатели, на хуманитаристи, на критиците”, подчерта Ефтимов.

Кристина Йорданова – магистър по „Литературознание“ и редовен докторант към катедра „Българска литература“ на СУ „Св. Климент Охридски” избегна импровизацията заради комплицираността на книгата и прочете предварително подготвената си рецензия. Тя подчерта, че „Реконструкция” е сложен роман, който трябва да се чете внимателно. „Темата за паметта и проблемите на помненето е акцент. Отделните разкази са културна картография на изкуството, Именно изкуството дава рамката на повествованието . Читателят е оставен сам да реконструира романа. Изисква се една интелектуализация на четящия. Жената разказва собствената си любов.Това е роман за една жена, разделена на части. Това е книга експеримент”, коментира Йорданова.

Цвета Делчева прочете част от книгата си. Интимните преживявания на героинята от трета глава на фона на френските шансони, които звучаха в „Хеликон-Витоша”, предизвикаха бурните аплодисменти на публиката.

Снимки: Lira.bg

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …