Начало / България / Стефан Цанев и Георги Борисов представят „Злак”

Стефан Цанев и Георги Борисов представят „Злак”

Бойко Ламбовски: Има много стихослагатели, поетични творци и творци венценосци, музогонци, музострадалци и какви ли не още – направо се обърквам понякога… А Васил Балев е поет

„Злак” – поетичната книга на младия Васил Балев, ще бъде представена на 14 април от 19 ч в столичния клуб Agarta, на ул. Ангел Кънчев №32. Стихосбирката излиза с печата на издателство „Факел експрес”. Премиерата ще бъде открита от Стефан Цанев и Георги Борисов.

Васил Балев е роден в Карлово през 1985 г. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. През 2003 г. е отличен на конкурса „Южна пролет“ и награден с безплатно издаване на негова поетична книга. Балев е първият лауреат на националната награда за студентска поезия на фондация „Св. Климент Охридски“ (2007). Награден е и като Млад автор на годината от Министерството на културата (2007). Редактор на страницата за млади автори във вестник “Труд”.

ОТЗИВИ

Стефан Цанев:
Най-после един наистина млад 25 (а не 45) годишен поет, връстник на демокрацията, незаразен с робство и предостатъчно талантлив, за да няма нужда да псува, за да бъде забелязан. Напротив, стъписва ни със своята спокойна самоуверност:
Никога не забравям, че мога по-добре.
Каквото и да правя, никога не казвам
„Край”. Така продължавам напред в своя
ритъм: повече, отколкото мога да понеса,
повече, отколкото всъщност
искам…

Екатерина Йосифова:
Зарадва ме писането на Васил Балев. Не заради неочакваните интонации, теми, дързости: обратното, той спокойно избира своето движение (което се пресича или не със заявяваните от други талантливи връстници посоки). Дъждовна книга за загуби преди да са се случили и за „нещо по-добро от всичко,/което се случи дотук“. Гласът му подсеща как се отстоява – без друго съобразяване – разбраното и разгаданото, знаене и предусещане… Спасяване.

Бойко Ламбовски:
Има много стихослагатели, поетични творци и творци венценосци, музогонци, музострадалци и какви ли не още – направо се обърквам понякога… А Васил Балев е поет. То е абсолютно сигурно и достатъчно. Освен това е един от най-вдъхновените ездачи на ритъма, които съм срещал. Придружете го, увличащо е.

Георги Борисов:
Толкова топлина в студа. Не очаквах.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …