На фокус
Начало / Критика / Младите хора най-малко купуват е-книги

Младите хора най-малко купуват е-книги

Ново проучване показа, че представителите на т.нар. поколение Y, родени между началото на 80-те и първите години на новия век, най-малко купуват е-книги, съобщи thebookseller.com. Данните са от доклад на компанията за професионални услуги „Делойт“. Разпитани са 2 000 души.

Резултатите сочат, че 63% от младите хора на възраст между 16 и 24 години никога не са си купували е-книга. Едва 25% от същата възрастова група са си купили такава през последните 2 години. При потребителите на възраст межу 25 и 34 години броят е много по-голям – 38%. Представителите на поколение Y използват главно други медии. Само 14% четат по повече от час на ден. 67% гледат кратки видео клипове, а 58% гледат телевизия по повече от един час всеки ден.

„Смятани за поколението на новите технологии, представителите на поколение Y много рядко четат книги в електронен формат. Това, което е наистина тъжна информация, е че те все по-малко избират книгите като източник на забавление. Очевидно е, че автори, издатели и търговци трябва да направят повече, за да останат на комерсиалната сцена“, коментира Матю Гест от „Делойт“.

Друг интересен резултат от проучването е, че електронните четци са най-рядко притежаваното устройство във всички възрастови групи. 41% от домакинствата споделят, че имат такъв. За сравнение – 87% имат лаптоп, 83% имат смартфон и 71% притежават таблет.

Четенето все пак не е изчезващ начин за прекарване на времето, макар песимистичните прогнози на някои експерти. През последната година цели 80% от разпитаните са си купили книга в печатен или дигитален формат, а 34% от хората казват, че през последната година четат повече отколкото през 2010 г.

Свързани заглавия
Новото поколение предпочита печатните пред електронните книги

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Neuroscience-Braping-Confusion-Dementia

Книгите, музика и йога снижават риска от деменция

Наричат я и „болест на старостта” Два милиона души са включени в това изследване – …