Начало / Свят / Оксфорд: Четенето води до успешна кариера

Оксфорд: Четенето води до успешна кариера

Компютърните геймъри имат по-малки шансове да продължат образованието си, показва изследване

Тийнейджърите, които често играят на компютърни игри, имат по-малко шансове да продължат образованието си в университет, докато четящите увеличават вероятността да продължат образованието си в по-горни степени. Това сочи изследване на Оксфордския университет, което обхваща 17 000 души.

Четенето е свързано и с успешната кариера, установява проучването. 16-годишните, които четат книга всеки месец, е много по-вероятно да направят добра професионална кариера и да достигнат управленски постове, когато станат на 33 години, в сравнение с тези, които въобще не четат.
39% е вероятността четящите момичета да заемат ръководна длъжност на Христова възраст, шансът им, ако не четат, пада на 25%. При момчетата шансът за успешна кариера на четящите е 58%. С 10 пункта намаляват възможностите за просперитет, ако в тийнейджърските години те не са чели.

Тези, които по-цял ден играят на компютърните игри, намаляват шансовете си да продължат образованието си в университетите – момчетата от 24 на 19%, а момичетата – от 20 на 14%. Анализаторите отбелязват, че въпреки намалените шансове на заклетите геймъри, те не трябва да се притесняват много за професионалното си бъдеще. Но за тези, които четат редовно и се занимават допълнително с културни дейности като музика, рисуване, посещаване на музеи, шансът да учат в университет е нараснал от 40 на 70% при момчетата и от 38 на 68% при момичетата.

Марк Тейлър от Нюфийлд Колидж (Оксфорд), който е ръководител на изследването, казва за „Гардиън”, че „четенето за удоволствие вече е нещо специално”. Той предлага да се увеличат извънкласните дейности в училищата, които да конкурират стоенето пред компютрите. Според Тейлър допълнителните занимания трябва да са общи, като свирене в оркестър, или да имат приложение в училището – като допълнителното четене, което помага да се развиват интересите на децата.
”Въпреки това трябва да знаем, че компютърните игри са се променили радикално през годините. Групата, която изследвахме, е родена през 1970 г. и тя играе от 1986 г., но сега компютърните игри са съвсем друго нещо”, коментира Тейлър.

Изводите от изследването в крайна сметка сочат, че четенето значително може да подобри интелекта на студентите, а работодателите се чувстват по-комфортно с хора, които имат значителен интелектуален багаж.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1613003450_06032020ProtestsDay5007_gs_t1070_h773cbc076c9a5e6dc0fd4e91596e6d14de89e9a0

Библиотека уволни служител, защото горял книги на Тръмп

Библиотекарят се оправдал с ръководството Историята е от американския град Чатануга в Тенеси, САЩ. Камерън …