Начало / Критика / Марио Варгас Льоса: Левичарската идеология пречи на Латинска Америка

Марио Варгас Льоса: Левичарската идеология пречи на Латинска Америка

„Европейците осъзнават, че административната система на управление и намесата на държавата в нашия живот са несъвместими с развитието и прогреса.

Ето защо ние виждаме днес как френският президент Франсоа Оланд и министър-председателят Мануел Валс активно налагат идеята за свободния пазар, стимулирането на развитието на частния бизнес и по-откритата икономика.

За съжаление част от страните в Латинска Америка, както и преди са привлечени от идеите на колективизма и върховенството на държавата над човека.

Едно време австрийският икономист и философ, носител на Нобелова награда за икономика Фридрих Август фон Хайек определи това явление като „конструктивизъм“. Неговата идея се състои в това, че централната роля в живота на човека играе държавата, която благодарение на рационалното планиране осигурява на гражданите социална справедливост и материален прогрес.

Но близката история ни показа погрешността на този подход. Достатъчно е да си спомним разпадането на СССР и отказът на Китай от комунистическите идеи и мирния преход към построяването на капитализма.

В Латинска Америка, както и преди преобладава левичарска идеология, която е главната пречка по пътя на процъфтяване и модернизация на страните, както това се случи, например, в Азия“.

––––––

Марио Варгас Льоса, писател. Коментарът му е част от статия, публикувана от испанския вестник „Ел Паис“ и преведена на български от БГНЕС.

Свързани заглавия

Марио Варгас Льоса: Най-важната роля на литературата е да възпитава критично мислене

Нов роман на Льоса излиза на български в началото на февруари

Марио Варгас Льоса дебютира на театралната сцена на 78

Марио Варгас Льоса: Разстрелът на почти цялата редакция на „Шарли ебдо“ означава западната култура да се откаже от правото на критика

Марио Варгас Льоса: Убеден съм, че литературата, писана за екрани, ще е конформистка
Марио Варгас Льоса: Хубавата литература е фундаментална за еволюцията на индивидите
Марио Варгас Льоса се съмнява в творчеството си
8 латино автори, които всеки трябва да познава
10 писатели, които ще се четат и след 100 години

Книги от Льоса тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …