Начало / България / Ранните стихотворения на Иван Цанев му донесоха наградата „Милош Зяпков“

Ранните стихотворения на Иван Цанев му донесоха наградата „Милош Зяпков“

Иван Цанев е носителят на Националната литературна награда „Милош Зяпков“ за 2015 г., съобщи „Фокус“, позовавайки се на пресцентъра на община Ракитово. Поетът е отличен за книгата си „Ранни стихотворения (1960-1967)“.

Наградата на кмета, която се връчва за втора поредна година, отива при Светла Гунчева и книгата й „Картина от Кандински“. В съпътстващия конкурс за ученици наградените са Милена Галанова в раздел „Поезия“ и Николета Гергова – „Проза“. В раздел „Хумор“ няма победител. Поощрителна награда за участник от Ракитово се връчва на Невена Андонова за книгата й „Полет към теб“. Традиционно официалното награждаване ще проведе на тържествена церемония в навечерието на празника на на Ракитово – на 5 юли, от 18,30 ч в залата на читалище „Будилник 1898“.

Иван Цанев е роден на 30 април 1941 г. в Острица, Русенско. Завършва русенската гимназия „Баба Тонка“ и след отбиване на военната служба следва руска и българска филология във филологическия факултет на Софийския университет. Работил е като литературен консултант и редактор в различни издания. Дебютира през пролетта на 1968 г. със стихосбирката „Седмица“, която е посрещната като едно от явленията в младата българска поезия. Следващите му поетически книги излизат през паузи от четири-пет и повече години: „Неделен земетръс“ (1973), „Телеграма“ (1977), „Едничка дума“ (1981), „Седмоднев“ (1987), „Стихове и междустишия“ (1995) и „Дърво на хълма“ (2001). През 70-те и 80-те години се утвърждава и като един от най-добрите български поети за деца. Издава над десет книги със стихотворения и поеми за деца. Стиховете му са превеждани на почти всички европейски езици.

Книги от Иван Цанев тук

Прочетете още

lunar-eclipse-sep-28-2015-deanne-fortnam-4

Книги, които да четем по пълнолуние

Задъхващи и омагьосващи заглавия от списъка за необикновени моменти Луната наистина е специална сега Първо, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *