Начало / България / Ранните стихотворения на Иван Цанев му донесоха наградата „Милош Зяпков“

Ранните стихотворения на Иван Цанев му донесоха наградата „Милош Зяпков“

Иван Цанев е носителят на Националната литературна награда „Милош Зяпков“ за 2015 г., съобщи „Фокус“, позовавайки се на пресцентъра на община Ракитово. Поетът е отличен за книгата си „Ранни стихотворения (1960-1967)“.

Наградата на кмета, която се връчва за втора поредна година, отива при Светла Гунчева и книгата й „Картина от Кандински“. В съпътстващия конкурс за ученици наградените са Милена Галанова в раздел „Поезия“ и Николета Гергова – „Проза“. В раздел „Хумор“ няма победител. Поощрителна награда за участник от Ракитово се връчва на Невена Андонова за книгата й „Полет към теб“. Традиционно официалното награждаване ще проведе на тържествена церемония в навечерието на празника на на Ракитово – на 5 юли, от 18,30 ч в залата на читалище „Будилник 1898“.

Иван Цанев е роден на 30 април 1941 г. в Острица, Русенско. Завършва русенската гимназия „Баба Тонка“ и след отбиване на военната служба следва руска и българска филология във филологическия факултет на Софийския университет. Работил е като литературен консултант и редактор в различни издания. Дебютира през пролетта на 1968 г. със стихосбирката „Седмица“, която е посрещната като едно от явленията в младата българска поезия. Следващите му поетически книги излизат през паузи от четири-пет и повече години: „Неделен земетръс“ (1973), „Телеграма“ (1977), „Едничка дума“ (1981), „Седмоднев“ (1987), „Стихове и междустишия“ (1995) и „Дърво на хълма“ (2001). През 70-те и 80-те години се утвърждава и като един от най-добрите български поети за деца. Издава над десет книги със стихотворения и поеми за деца. Стиховете му са превеждани на почти всички европейски езици.

Книги от Иван Цанев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …