Начало / България / Проф. Добрин Добрев разкодира символите в мюсюлмански храм

Проф. Добрин Добрев разкодира символите в мюсюлмански храм

Премиерата на „Тайните на Томбул джамия” ще бъде в „Яйцето” на Софийския университет

Разкодирането на знаците, които от векове са врязани в храмовете по българските земи – без значение на религията, на която служат – прави голяма крачка напред с новата книга на проф. Добрин Добрев „Тайните на Томбул джамия. Въведение в практическата семиотика на културата”. Тя ще бъде представена на 15 март, вторник, от 18.00 ч в „Яйцето” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Авторът, който е преподавател по литературна теория в Шуменския университет, е известен с научните си интереси и в областта на семиотиката и културологията.

„В родните ширини от Възраждането до днес масовият българин гледа на джамията като на чуждо, враждебно и нецивилизовано пространство, което набучва и пронизва с минарето си небесата и облаците на славната ни история”, пише в предговора на книгата редакторът й проф. Цветан Теофанов. Авторът обаче разкрива на читателя друг образ на строителите на джамията – мъдри и просветени хора, както и на благодетеля на храма Шериф Халил паша, който несъмнено е бил член на едно от тайните, образовани общества, проповядващо любов към бога и към човека.

В „Тайните на Томбул джамия” проф. Добрев изследва символите , които са изсечени в трите каменни плочи в двора на построения в средата на ХVІІІ век в Шумен мюсюлмански храм. Разшифроването на знаците в каменния триптих категорично говорят за тяхната връзка с традиции, които не са свързани с тесния канон на господстващата религия. Книгата излиза с клеймото на издателство „Фабер” и със съдействието на Националния изследователски институт “Св. Йоан”, който насърчава научни изследвания в областта на посветителските общества.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RQWIOPWTXBEKXE7QR66SEV4IHE

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19 Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща …