Начало / България / Проф. Добрин Добрев разкодира символите в мюсюлмански храм

Проф. Добрин Добрев разкодира символите в мюсюлмански храм

Премиерата на „Тайните на Томбул джамия” ще бъде в „Яйцето” на Софийския университет

Разкодирането на знаците, които от векове са врязани в храмовете по българските земи – без значение на религията, на която служат – прави голяма крачка напред с новата книга на проф. Добрин Добрев „Тайните на Томбул джамия. Въведение в практическата семиотика на културата”. Тя ще бъде представена на 15 март, вторник, от 18.00 ч в „Яйцето” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Авторът, който е преподавател по литературна теория в Шуменския университет, е известен с научните си интереси и в областта на семиотиката и културологията.

„В родните ширини от Възраждането до днес масовият българин гледа на джамията като на чуждо, враждебно и нецивилизовано пространство, което набучва и пронизва с минарето си небесата и облаците на славната ни история”, пише в предговора на книгата редакторът й проф. Цветан Теофанов. Авторът обаче разкрива на читателя друг образ на строителите на джамията – мъдри и просветени хора, както и на благодетеля на храма Шериф Халил паша, който несъмнено е бил член на едно от тайните, образовани общества, проповядващо любов към бога и към човека.

В „Тайните на Томбул джамия” проф. Добрев изследва символите , които са изсечени в трите каменни плочи в двора на построения в средата на ХVІІІ век в Шумен мюсюлмански храм. Разшифроването на знаците в каменния триптих категорично говорят за тяхната връзка с традиции, които не са свързани с тесния канон на господстващата религия. Книгата излиза с клеймото на издателство „Фабер” и със съдействието на Националния изследователски институт “Св. Йоан”, който насърчава научни изследвания в областта на посветителските общества.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

picture4

Светлана Дичева: Ако бях политик, щях да слушам внимателно интервютата с творци

Радиожурналистът предлага сега сборник с разкази Познавате кадифения тембър на Светлана Дичева от програма „Хоризонт“ …