Начало / Свят / Дженифър Игън е изборът на американската критика за 2011 г.

Дженифър Игън е изборът на американската критика за 2011 г.

„Посещение от Goon Squad” беше предпочетено пред „Свобода” на Джонатан Францен

Американската писателка Дженифър Игън е носител на наградата на Американското национално дружество на литературните критици за 2011 г. за романа си „Посещение от Goon Squad”, съобщи английският „Телеграф”. Тя изпреварва Джонатан Францен, най-влиятелния автор в момента в САЩ. Критиката нарича 48 годишната Игън „ангел-пазител”, който вдъхновява широката общественост да чете, а мотивите на журито са заради иновативно структурираното произведение с главен герой, зает в музикалната индустрия. Заглавието на книгата е взето от песен на Елвис Костело – един от най-оригиналните, новаторски и влиятелни музиканти и автори на песни след Боб Дилън.

Това е първата значителна награда за Игън. Досега тя има публикувани два романа и три сборника с разкази. „Посещение от Goon Squad” попадна и в топ 10 на „Ню Йорк таймс” за най-добри книги за 2010 г.

Наградите на Американското национално дружество на литературните критици се обявяват всяка година. Целта е да се насърчат най-добрите книги и коментари, писани на английски в категориите белетристика, нехудожествена литература, поезия, мемоари – биография, автобиография, и критика.
Фото: en.wikipedia.org

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …