Начало / Свят / „Регентът на Картаген” отново в книжарниците на Тунис

„Регентът на Картаген” отново в книжарниците на Тунис

Панаирът на книгата в Кайро ще се проведе в края на март, въпреки забраната

Политическият климат в Северна Африка постепенно започва да се подобрява, коментират международните анализатори от френските и английските медии. Признак за това е появилата се отново в тунизийските книжарници книга на френските журналисти Никола Бо и Катрин Грасие „Регентът на Картаген”. Книгата предизвика големи скандали в Тунис през 2009 г. и беше забранена от режима на Зин ал Абидин Бен Али. „Регентът на Картаген” е разказ за живота на първата дама на Тунис Лайла – нейната роля за разрастването на корупцията, манипулирането на президента и филтрирането на информацията за случващото се в страната.

Книгата „Убийството на Салах бен Юсеф” от Омар Хилфи, в която се разказва за убийството на тунизийския правосъден министър във Франкфурт, също вече може да се намери в книжарниците. И книгите на известния журналист Бен Брик, един от най-яростните критици на Бен Али, са по рафтовете и павилионите за вестници.
Много от забранените книги в Египет по време на режима на Хосни Мубарак се вадят от мазетата и се предлагат свободно. Очаква се в края на март в Кайро на знаменития площад „Тахрир” да се възобнови Панаирът на книгата, който беше забранен в началото на годината.
Алексис Крикориан от Международната асоциация на издателите изказва задоволство, че забранените до вчера книги в Северна Африка се продават свободно. „Дали все още съществува цензура по отношение на новите заглавия е отделен въпрос, но злоупотребите при отпечатването им преди и възпрепятстването на тяхното публикуване би трябвало вече да е в миналото”, оптимистично добавя Крикориан.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224706_b

Да следваш последните птици на света

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Нежен и лиричен разказ за себеотрицанието в името на обещание, …