Начало / България / Румен Леонидов: „Истината в „Пророците и мафиите” е 99%”

Румен Леонидов: „Истината в „Пророците и мафиите” е 99%”

Медиите обърнаха гръб на книгата за Христо Калчев и Георги Стоев

„Техните духове са тук. Говоря като свидетел и приятел на двамата”, заяви Румен Леонидов – главен редактор на списание „Книжарница”, при представянето на книгата „Пророците и мафиите: Христо Калчев и Георги Стоев”. Премиерата се състоя на 2 март, вторник, в столичната книжарница „Хеликон-България” и събра най-вече приятели и близки на авторката Славея Иванова и на героите на книгата й. Медиите обърнаха гръб на събитието, въпреки че приживе Калчев и Стоев бяха често по първите страници на вестниците и във водещите новини на телевизиите.

Леонидов, който беше водещ на премиерата, подчерта, че книгата е на книжния пазар с малко закъснение, но „Бог решава, може би така е по-добре. „Пророците и мафиите: Христо Калчев и Георги Стоев” напомня сложните и противоречиви личности на двамата. Те ще останат като големите документалисти на епохата. Техните книги са безспорни свидетелства на прехода. Книгата на Славея е почтена. Тя е чист човек, не умее да изкривява истината. Достоверността в книгата й е 99%. Написана е писателски. Славея владее отлично сказа – писателско перо е. Славея, която дълго време работи с Ицо и Жоро изважда факти, интервюта, за които никой не е подозирал. Дава нови щрихи към техните образи. Георги Стоев –Геша беше си сложил главата в торбата, Ицо Калчев беше пич – невероятен идалго. С нетърпение очаквам следващите книги на Славея, защото тя има какво да ни каже.”
Писателката Донка Петрунова, често наричана българската Агата Кристи, също се изказа ласкаво за силния дебют на Славея Иванова. „Тази книга ме изненада, изненада ме, че Славея може да пише така. Познавам я отдавна като момичето, което набира текстове. Впечатлена съм от езика й. Тя демонстрира уникална наблюдателност – наблюдателност на белетрист. Книгата й отваря темата за това кое е истина и кое не. И още нещо – темата за превръщането на книгоиздаването в книгоиндустрия”.
Славея Иванова скромно благодари и обеща да се посвети на писането.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …