Начало / България / БНТ стартира проекта си „Малкото голямо четене“

БНТ стартира проекта си „Малкото голямо четене“

През април ще бъде обявен ТОП 100 на любимите детски книги

Един от най-отговорните проекти на БНТ стартира на 27-ми февруари от 19 часа. За пръв път BBC лиценцира телевизия, в лицето на БНТ, която да адаптира формата „Голямото четене“, насочен към детската литература. „Малкото голямо четене” е продължение на“ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ” , което телевизията представи през 2008/2009г.

Идеята на проекта е да провокира младите хора да четат, препрочитат и говорят за любимите си детски книги от миналото до днес. В продължение на цели 4 месеца предаването ще се стреми да привлече пред екраните както малките зрители, така и техните родители, баби и дядовци. С този проект БНТ за пореден път ще се докаже като отговорна телевизия, която образова, развива и забавлява младите хора, чрез интелигентни и предизвикващи въображението послания.
„Малкото голямо четене“ ще премине през много и различни фази, с много гости, живи предавания, забавления за малки и големи. Форматът ще излезе и извън рамките на телевизионното студио – ще се срещне с децата в книжарниците, училищата и библиотеките в цялата страна, ще ги накара да споделят преживяванията за любимите си детски книги.
Откриващото предаването ще ви запознае с идеята и героите на кампанията. Ще предложи примерен списък със 100 значими детски книги, изготвен заедно с националните и общинските библиотеки, водещи издателства в страната и образователни институции.
Към този списък, в периода 27-ми февруари- 20-ти март, всеки ще може да предложи, гласува и подкрепи своя фаворит на сайта на предаването- malkotochetene.bnt.bg, както и с писмо или пощенска картичка на адрес София, ул. Сан Стефано 29, Българска национална телевизия, за „Малкото голямо четене. Единственото условие е книгата да е написана на български или ако е от чуждестранен автор – да е преведена и издадена на български . Може да се гласува за всякакъв тип художествени текстове в проза или стихотворна форма.
Така в началото на април ще бъде обявен ТОП 100 любими детски книги на малки и големи. В продължение на един месец ще можете да подкрепите едно от стоте предложения и да оформите новата класация – ТОП 10. На големия финал на кампанията една от тези десет книги ще бъде обявена за любимата детска книжка на България.

Коя ще е „Голямата детска книга”? Защо именно тя? Тези и много други въпроси ще си задават екипа на предаването, децата и техните родители. Отговорите само по БНТ1 в „Малкото голямо четене”.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …