Начало / Свят / Благотворителна организация обвини бащите, че децата не четат книги

Благотворителна организация обвини бащите, че децата не четат книги


Британската благотворителна организация „Book Trust“, която се занимава с поощряване на четенето и борба срещу неграмотността, обвини бащите за това, че децата не четат книги, съобщи британският „Телеграф“. Според експертите бащите дават лош пример на своите деца, като постоянно използват високотехнологични устройства, но рядко им четат.

Статистиката показва, че в Обединеното кралство повече от 50%  от майките четат на децата си. Едва 25% от младите бащи на възраст под 25 години четат на децата си. За сравнение – при майките на тази възраст цифрата е много по-висока – 60%. Даяна Джералд, изпълнителен директор на „Book Trust“, коментира:

„Бащите са страхотни с електронните медии. Децата виждат това. Като прибавим и традицията майките да са тези, които четат на децата, имаме проблем. Чудесно е да можеш да гледаш любимия си отбор или да провериш резултати с едно кликване, но бащите трябва и да четат книги на наследниците си.“

Миналата година института „Fatherhood Institute“ публикува статистика, която показа, че бащите имат много по-силно влияние върху децата, когато им четат. Причината е, че докато майките се придържат към написаното, бащите обясняват на детето и влизат в диалог, което прави самата дейност по-интересна за него. От „Fatherhood Institute“ откриват още, че децата, чиито бащи им четат книги, демонстрират по-добро поведение в детската градина и имат по-добри резултати по математика.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …