Начало / Свят / Мартин Еймис продължава борбата за регламентиране на евтаназията

Мартин Еймис продължава борбата за регламентиране на евтаназията

Авторът на „Жълтото куче” емигрира в САЩ

„Живеем твърде дълго. След като не съм жизненоспособен, не мога да измисля някаква причина да продължа да живея. Това е екзистенциален кошмар, който не можеш да махнеш от живота. Медицината ни забърка в това и точно тази наука да реши този проблем”, скандализира за пореден път английският писател Мартин Еймис. Да се узакони и регламентира евтаназията е постоянна темата за един най-добрите автори на Острова…
Миналата година Еймис призова на всеки ъгъл по улиците да се поставят кабини за евтаназия, което предизвика бурни протести. „Това е една еволюционна неизбежност”, твърди и сега авторът на „Жълтото куче”, цитиран от „Дейли телеграф”. Еймис, който е на 61 години смята, че човек след като навърши 70 години, трябва да има законно право на евтаназията. „Разбира се има юридически трудности… Идеята за светостта на живота – това е остатък от християнските чувства. Ние трябва да се отървем от този примитивизъм” – продължава борбата си Еймис.
Миналата седмица той шокира отново английската общественост като заяви пред „Индипендънт”, че напуска страната и отива да живее в САЩ. Мартин Еймис е известен с опустошителната си критика към британската действителност. Последния си роман, който е вече в компютъра на издателя му, Еймис посвещава на приятеля си Кристофър Хътчинс, емигрант в САЩ и борещ се с рака.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …