Начало / България / Посланикът на Ирландия представи книга на У. Б. Йейтс

Посланикът на Ирландия представи книга на У. Б. Йейтс

Посланникът на Ирландия Н. Пр. г-н Джон Бигар представи официално книгата „Джон Шърман. Доя“ от У. Б. Йейтс. Премиерата бе организирана от посолството и  издателство „Персей“ по повод 150-годишнината от рождението на писателя в Дома на Европа.

„У. Б. Йейтс е голям наш творец, чиито творби дават израз на националната ни душа. Той е първият от четиримата ни автори, получили Нобелова награда за литература. Щастлив съм, че тази книга – проза, вдъхновена от един дълбок поетичен ум, ще достигне до читателите в България“, каза Н. Пр. пред почитателите на класическата литература.

Той прочете и откъс от романа на великия си сънародник.

По време на представянето беше представена мултимедия, разкриваща любопитни подробности за турболентната любов с красивата Мод Гон, която бележи живота и творчеството на Йейтс. В продължение на 25 години писателят е обсебен от дамата на сърцетос и, на която многократно предлага брак през тези години. Тя се омъжва за друг, три години по-късно се развежда, но отново не приема предложението на Йейтс. През 1908 г. в Париж двамата консумират за пръв път връзката си, но Мод отново отказва да се омъжи за писателя. Едва 52 годишен, той се оженва за далеч по-младата Джорджина. Любопитно е, че синът на Мод – Шон Макбрайд, е човекът, под чието ръководство са пренесени тленните останки на Йейтс десетина години след смъртта му. Тази история слага своя отпечатък върху най-добрата прозаична творба на нобелиста – повестта „Джон Шърман“.

Книгата е част от поредицата „Нови литературни гласове и културното наследство на творческа Европа“, получила подкрепата на програма „Творческа Европа“ на ЕС.

Свързани заглавия

150-годишнината от рождението на У. Б. Йейтс ще бъде отбелязана в България

4-дневни празненства отбелязват 150 години от рождението на на Уилям Бътлър Йейтс

Уилям Бътлър Йейтс: Животът е дълга подготовка за нещо, което никога не се случва

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …