Начало / България / Посланикът на Ирландия представи книга на У. Б. Йейтс

Посланикът на Ирландия представи книга на У. Б. Йейтс

Посланникът на Ирландия Н. Пр. г-н Джон Бигар представи официално книгата „Джон Шърман. Доя“ от У. Б. Йейтс. Премиерата бе организирана от посолството и  издателство „Персей“ по повод 150-годишнината от рождението на писателя в Дома на Европа.

„У. Б. Йейтс е голям наш творец, чиито творби дават израз на националната ни душа. Той е първият от четиримата ни автори, получили Нобелова награда за литература. Щастлив съм, че тази книга – проза, вдъхновена от един дълбок поетичен ум, ще достигне до читателите в България“, каза Н. Пр. пред почитателите на класическата литература.

Той прочете и откъс от романа на великия си сънародник.

По време на представянето беше представена мултимедия, разкриваща любопитни подробности за турболентната любов с красивата Мод Гон, която бележи живота и творчеството на Йейтс. В продължение на 25 години писателят е обсебен от дамата на сърцетос и, на която многократно предлага брак през тези години. Тя се омъжва за друг, три години по-късно се развежда, но отново не приема предложението на Йейтс. През 1908 г. в Париж двамата консумират за пръв път връзката си, но Мод отново отказва да се омъжи за писателя. Едва 52 годишен, той се оженва за далеч по-младата Джорджина. Любопитно е, че синът на Мод – Шон Макбрайд, е човекът, под чието ръководство са пренесени тленните останки на Йейтс десетина години след смъртта му. Тази история слага своя отпечатък върху най-добрата прозаична творба на нобелиста – повестта „Джон Шърман“.

Книгата е част от поредицата „Нови литературни гласове и културното наследство на творческа Европа“, получила подкрепата на програма „Творческа Европа“ на ЕС.

Свързани заглавия

150-годишнината от рождението на У. Б. Йейтс ще бъде отбелязана в България

4-дневни празненства отбелязват 150 години от рождението на на Уилям Бътлър Йейтс

Уилям Бътлър Йейтс: Животът е дълга подготовка за нещо, което никога не се случва

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …