Начало / Свят / Детската книга на Обама разказва за живота на 13 известни американци

Детската книга на Обама разказва за живота на 13 известни американци

Президентът написал книга за дъщерите си

Детската книга на президента на САЩ Барак Обама вече е по книжарниците в англоговорещия свят. През септември Асошиейтед прес пусна новината, че се готви за печат детската илюстрована книжка „За тебе пея: Писмо до дъщерите ми“, в която се разказва за живота на 13 известни американци с голям принос за създаването и развитието на страната, като първия президент Джордж Вашингтон, чернокожия бейзболист Джаки Робинсън, най-великата джаз певица на ХХ в. Били Холидей, достолепната майсторка на четката Джорджия О`Кийф и други.
Обама пише книгата още преди да стане президент и я посвещава на съпругата си Мишел. Текстът е оформен като писмо до дъщерите му Саша и Малия, а илюстрациите са работа на Лорен Лонг, най-продаваният илюстратор в Щатите според „Ню Йорк таймс”.
Книгата започва с обръщението: „Казвал ли съм ти напоследък колко си прекрасна?”. Постоянни бащински насърчения, вплетени в историята на легендарните американци – това е композицията на „За тебе пея: Писмо до дъщерите ми“. Скандалните моменти от биографиите на великите са адаптирани или премълчани. Повествователят успява да внуши на малките, че „Америка е съставена от хора от всякакъв вид” и че „хора от всички раси, религии и вярвания“ работят заедно в цялата страна. Книгата е за деца над три години.
Обама не е първият президент, написал и издал детска книга. Теодор Рузвелт и Джими Картър също са писали детска литература, а Хилари Клинтън като първа дама в Белия дом също пусна успешна книжка за малките.
Успехът на „За тебе пея: Писмо до дъщерите ми“ в САЩ е гарантиран, но говорителят на английската книготърговска верига „Уотърстоун” Джон Хауелс, цитиран от „Гардиън”, коментира книгата така: „Тя със сигурност предизвиква голямо внимание в медиите, но ще бъде трудно с продажбите на английския пазар. Това е много, много американски насочена книга…”.
Обама стана милионер с мемоарната си „Баща ми и аз” и „Дързостта на надеждата” . Приходите от „За тебе пея: Писмо до дъщерите ми“ ще отидат в благотворителен фонд за стипендии на децата на загинали и осакатени американски войници от войните в Залива, Афганистан и Ирак.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …