На фокус
Начало / България / Росица Ташева със „Златния орел“ на „Хеликон“

Росица Ташева със „Златния орел“ на „Хеликон“

Преводачката е деветият носител на престижната награда

Росица Ташева е новият носител на наградата „Хеликон” , която се връчва за девета поредна година и има за цел да отличи издадена през 2010 г. съвременна българска художествена проза.
Романът на Ташева „Колкото до Шотландеца” , издаден от „Колибри”, беше избран от петчленно жури между 12 книги, които бяха номинирани на четири етапа през тази година. Писателката беше наградена на тържествена церемония в софийската книжарница „Хеликон-Витоша” в четвъртък вечерта. Тя получи статуетка „Златният орел”, изработена от скулптора-писател Евгени Кузманов, и парична награда. Грамотата и статуетката бяха връчени на победителката от миналогодишният носител на приза Захари Карабашлиев. Това е третата книга на Росица Ташева, която е известна преводачка от френски и английски език и трикратна носителка на Наградата на Съюза на преводачите в България.
За смелостта да използва битовизми, заради тънкия хумор, за осмислянето на социализма и чудатите герои – така журито в състав: Юри Лазаров, Цветан Ракьовски, Бойко Ламбовски, Аглика Георгиева и Йордан Ефтимов, аргументира избора си да отличи „Колкото до Шотландеца“. „Прочетохме всички книги, никой не е правил компромиси, всеки от нас има приятели сред номинираните. Не беше лесно. Бих се радвал, ако има дебати в медиите”, каза Лазаров. Ефтимов допълни: „Близо 140 книги бяха в ръцете на журито, но само Бог знае колко и как са прочетени”. Той упрекна деликатно някои големи издателства, които не издават български автори.
Тази година сред номинираните книги за наградата „Хеликон” имаше предимно сборници с разкази. Достигналите до финала изпълниха основното изискване на конкурса – да са със силна идея, а българският език не само да „присъства“, но и да е като онази мощна природна стихия, която „потапя” читателя, както и да разказва за съвременния свят, обясни председателят на журито Юри Лазаров. Ташева спечели в конкуренция с „Паякът” на Христо Карастоянов (издателство „Жанет-45”) и „Алкохол” на Калин Терзийски и Диана Драгоева (издателство „Сиела”).
Наградата се връчва от книготърговската компания „Хеликон“ ежегодно и цели популяризирането на българската литература и подкрепа на българските автори. Тя остана единствената награда за литература в България.
„Благодаря на журито, че награди една хумористична книга – каза Росица Ташева. – Но искам да благодаря и на Силвия Чолева за представянето на книгата, на непознатия Мирослав Моравски за подкрепата му в интернет пространството, на всички приятели и близки, както и на „Колибри”.
На церемонията заместник-министърът на културата Тодор Чобанов прочете поздравителен адрес от министър Вежди Рашидов и поднесе разкошен букет на победителката. ”Наградата Хеликон” е част от литературния живот и потвърждава високите критерии”, се казва в приветствието на Министерството на културата. От името на собствениците на „Хеликон” Гинка Панайтова благодари на журито за всеотдайността, професионализма, принципността, свободата, независимостта и приятелството.
Джазмузикантът Васил Пармаков на пианото и актьорът Ицко Финци с цигулка придаваха неповторима атмосфера на церемонията. Финалът на вечерта беше поставен с „Танц на воала” на цирковата артистка Примо Бенита, която изпълни спиращи дъха акробатични номера на спуснат от тавана воал. На пианото й акомпанираше Бистра Деляно.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …