Начало / Свят / Хък Фин на Твен продължава да провокира

Хък Фин на Твен продължава да провокира

Американско издателство цензурира знаменития роман

Марк Твен остава в центъра на медийното внимание дори 100 години след смъртта си. Американско издателство е взело нестандартното решение да редактира класическите творби на Твен „Приключенията на Хъкълбери Фин“ и „Том Сойер“, „гръмнаха” всички световни медии. Сандалното е, че не става дума просто за редакция, а за намеса в съдържанието на знаменитите романи. Издателите са заменили някои фрази и епитети, чието съвременно значение се смята за политически некоректно и расистко, като „негър” например.

Изследователят на Твен – Алън Грибън, отговорен редактор на ревизионисткото издание, казва, че въпросната дума се среща 219 пъти в „Хък Фин“ и 4 пъти – в „Том Сойер“. Грибън твърди, че думата поставя под заплаха двете творби да се включат в списъка на литературната класика, определена хумористично от Марк Твен като нещо, „което хората ценят, но не четат“. В цензурирания вариант на двете творби думата „негър” е заменена с „роб”, а диалектната лексика е заменена с книжовна.

„Приключенията на Хъкълбери Фин“ е една от най-странните и полемични книги в американската литетатура. Първите опити да бъде забранена са непосредствено след като е написана през 1884 г. Отношенията между 13-годишния Хък и тъмнокожия роб Джим са били усилено дискутирани през целия живот на творбата заради побоищата, родителската жестокост и въобще гнета на робството. Обществото е било скандализирано и от омразата на главния герой към училището и стремежа му за независимост. Дори днес афроамериканците протестират срещу романа, защото намират описанията на чернокожите и езика в него за неприемливи. „Приключенията на Хъкълбери Фин“ е забранена книга в част от американските училища и доскоро имаше постоянно място в списъка на Библиотечната асоциация , който забранява отределени заглавия.

Авторитетният „Таймс” определя действията на издателя като добронамерен акт на културен вандализъм. „Разликата между почти правилната дума и правилната дума е наистина голям въпрос – това е разликата между светулка и мълния.“, е казал преди повече от век самият Твен.

……………………………..

Снимка www. wikipedia

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

118774598_5002640429762080_4006790840618526013_n

Петима руски автори за почитателите на Елена Феранте

Книгите им ще ви харесат, ако обичате стила на загадъчната италианка Ако неаполитанската тетралогия на …