Начало / Читателски дневник / Благовещение за книгите и хората

Благовещение за книгите и хората

Людмила ЕЛЕНКОВА, „Радио Хеликон“

Има дни, в които светлината е по-ярка, душите по-ведри, сърцата по-отворени. В „Хеликон“ музите са достижими, това е тяхната планина, а миговете, когато долавят ангелски гласове, превръщат в истински празник за книгите и хората. На 25 март празнуваме Благовещение. Тогава Архангел Гавраил се явява на Дева Мария и й съобщава благата вест, че ще зачене и роди Божия син. На този ден празнуват майките, закриляни от самата Богородица. Който е заставал пред иконата на Майката с Младенеца, познава не просто трепета пред богословската идея, той среща очите на Мария вгледана в нас като личност.

Благовец е народното название на празника. От езически времена до днес буди страхопочитание и надежда. Той завръща щъркелите, лястовиците и кукувиците, но и самодивите, гущерите и змиите. Огънят има огромна пречистваща сила, всичко засадено по това време цъфти и избуява. Природата се възражда. Женски ръце месят „блага питка“ и се мажат с мед за да е сладък хлябът, а от къщи излизаме с пълни джобове, наречено е  – да се „хванем за зелено“.

В „Хеликон“ Благовещение е на особена почит. Това е нашият празник, защото вярваме във вдъхновеното начало, защото знаем , че думите са първоприемници на смисъла и негови носители. Искаме и вие да усетите този порив и да наситите  реалността си с тях.

Благовещение е поклон към одухотворената жена. Нарочно ли архангел Гавраил е прошепнал именно на нея благата вест. Да понесе чувството си за мисия, да надмогне страха, да положи живот.

Тя е формата на Историята. Много книги ни я разкриват в стремежа си да разбият времето на съставните му части, да проникнат в сърцевината, да дадат име на нещо, с което хората укрепват крехкото си познание и го превръщат в идеал. Но жената е и духът, затворен в един на пръв поглед незначителен бит. Изтъкан от писма, интимни жестове, въздушни кули и парфюм. Все по-често я виждаме като Изкусителка.

Тя е готова да изживее бързо времето си със своя тийнейджър и книгите, които го направиха герой, ни подсещат колко големи са вече децата ни. Попитахме ли се поне веднъж в лакомията си на потребители – нима те вярват на старите приказки? Че под страховити образи, небрежен смях и войнстващи стихии, всъщност крият любовта си. Напредъкът на технологиите не промени ценностите, само смени имената им. Нека бъдем отговорни към всяка изречена дума, „благата вест” значи очакване за бъдеще.

Отваряме книги изграждащи навици. Копнеем за романтика излъчваща невинност. Помним я дълго, изговаряме въодушевено и сме сигурни, че продължение ще има. Светът търси духовни преживявания близки до женската приемственост. С тях иска не просто подчинение на чуждата воля, а един по-висш смисъл, способен да го подготви, приласкае и утеши.

Жените и думите имат много лица. Спомнете си онова, което е било до вас, когато сте тръгнали, препъвайки се и падайки. Обърнете се с благодарност към нея, това е Благовещение – от първата до последната страница, една единствена дума остава накрая  – „МАМО“.

Свързани заглавия

Денят на християнската майка ще бъде отбелязан във всички книжарници „Хеликон“

Прочетете още

blagoveshtenie

Благовещение под сянката на войната

Васил Лазаров Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; …