Начало / Свят / Путин: Направете книгите достъпни за хората

Путин: Направете книгите достъпни за хората

Президентът на Русия Владимир Путин препоръча на представителите на изпълнителната власт в страната да повишат достъпността до книгите и печатните издания, съобщи агенция „Интерфакс“, цитирана в местните медии. Държавният глава разписа специален документ, съдържащ списък с указания, изготвен на съвместно заседание на Държавния и на Президентския съвет за култура и изкуство. Отговорен за изпълнението на поръчението е лично премирът Димитрий Медведев и съветникът на Путин по въпросите на културата Владимир Толстой. Срокът за изпълнение е до 1 юни. Една от основните задачи на правителството до май пък ще да вземе мерки и да вкара в образователната система в началното училище професионално обучение по изкуства, включително литературата.

Новите заповеди на Путин не са изненадващи, тъй като 2015 година е обявена за година на литературата в Русия.

Руските медии отбелязаха, че в момента бизнесът с книги в Русия е в период на сериозна стагнация. Според „Росийская газета“ до революцията през 1917 г. в страната е имало много малко читатели, а книгите са били много скъпи. Въпреки това занимаващите се с литература са печелили много и това е било времето на истинския разцвет на руската литература. По време на Съветския съюз е била изградена огромна книгоразпространителска мрежа и се разпространявалии книги и на слаби писатели. Успоредно с това съществувал и черен пазар за забранени и редки книги. По време на Перестройката книгоразпространението било в разцвет, а приходите се сравнявали с тези от продажбата на алкохол. Последните години обаче кризата е огромна и се задълбочава всяка следваща година. Според статистиката издаването на книги в Русия през миналата година е намаляло с 10% спрямо 2013 г.

„Ненормално е да има градове с 15 милиона жители и в тях да има 400-500 книжарници. В  Лондон бройката е 11 пъти повече, например. Има цели села и градове без книжарници. Никой не отчита, че книгата е културна ценост. Рискуваме младежите ни напълно да спрат да четат“, обобщава шефът на книжарници „Библиоглобус“ Борис Есенкин.

Свързани заглавия

Полски интелектуалци: Путин пусна бесовете на войната

Борис Акунин напуска Русия заради Путин

Борис Акунин: Владимир Путин вече няма избор

Акунин: Докато в Русия има политически затворници, не мога да бъда с Путин в една стая

Борис Акунин за случая с „Пуси райът“: Чувствам отвращение

Руски писатели измислиха как да протестират срещу Путин

Виктор Ерофеев за Украйна, Русия и Путин

Скандална биография на Путин излезе у нас

„Путин: Цялата истина за господаря на Кремъл“ тук

Книги за Путин тук

 

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …