Начало / Свят / Путин: Направете книгите достъпни за хората

Путин: Направете книгите достъпни за хората

Президентът на Русия Владимир Путин препоръча на представителите на изпълнителната власт в страната да повишат достъпността до книгите и печатните издания, съобщи агенция „Интерфакс“, цитирана в местните медии. Държавният глава разписа специален документ, съдържащ списък с указания, изготвен на съвместно заседание на Държавния и на Президентския съвет за култура и изкуство. Отговорен за изпълнението на поръчението е лично премирът Димитрий Медведев и съветникът на Путин по въпросите на културата Владимир Толстой. Срокът за изпълнение е до 1 юни. Една от основните задачи на правителството до май пък ще да вземе мерки и да вкара в образователната система в началното училище професионално обучение по изкуства, включително литературата.

Новите заповеди на Путин не са изненадващи, тъй като 2015 година е обявена за година на литературата в Русия.

Руските медии отбелязаха, че в момента бизнесът с книги в Русия е в период на сериозна стагнация. Според „Росийская газета“ до революцията през 1917 г. в страната е имало много малко читатели, а книгите са били много скъпи. Въпреки това занимаващите се с литература са печелили много и това е било времето на истинския разцвет на руската литература. По време на Съветския съюз е била изградена огромна книгоразпространителска мрежа и се разпространявалии книги и на слаби писатели. Успоредно с това съществувал и черен пазар за забранени и редки книги. По време на Перестройката книгоразпространението било в разцвет, а приходите се сравнявали с тези от продажбата на алкохол. Последните години обаче кризата е огромна и се задълбочава всяка следваща година. Според статистиката издаването на книги в Русия през миналата година е намаляло с 10% спрямо 2013 г.

„Ненормално е да има градове с 15 милиона жители и в тях да има 400-500 книжарници. В  Лондон бройката е 11 пъти повече, например. Има цели села и градове без книжарници. Никой не отчита, че книгата е културна ценост. Рискуваме младежите ни напълно да спрат да четат“, обобщава шефът на книжарници „Библиоглобус“ Борис Есенкин.

Свързани заглавия

Полски интелектуалци: Путин пусна бесовете на войната

Борис Акунин напуска Русия заради Путин

Борис Акунин: Владимир Путин вече няма избор

Акунин: Докато в Русия има политически затворници, не мога да бъда с Путин в една стая

Борис Акунин за случая с „Пуси райът“: Чувствам отвращение

Руски писатели измислиха как да протестират срещу Путин

Виктор Ерофеев за Украйна, Русия и Путин

Скандална биография на Путин излезе у нас

„Путин: Цялата истина за господаря на Кремъл“ тук

Книги за Путин тук

 

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

224885_b

Танц с айсберга, който потопи „Титаник“

Алма Катсу ни представя книга, пълна с мистерии и обрати Вдъхновението за написването на “Дълбините” (изд. …