Начало / Свят / Дейвид Харсент спечели награда „Т. С. Елиът“ от петия път

Дейвид Харсент спечели награда „Т. С. Елиът“ от петия път

Дейвид Харсент спечели наградата за поезия „Т. С. Елиът“, съобщи „Гардиън“. Тази година беше петата му номинация за престижното отличие. Поетът беше отличен за своя 11-ти сборник, „Fire Songs“. След като паричната премия за победителя беше увеличена тази година по повод 50-годишнината от смъртта на Т. С. Елиът, патрон на приза, Харсент прибавя към сметката си 20 000 паунда.

73-годишният поет и сценарист беше награден от писателката Хелън Дънмор. Тя го определи като „поет за мрачните дни“. Харсент е носител на награди като „Forward Prize“ и „Griffin Poetry Prize“, но отличието „Т. С. Елиът“ досега все му убягваше. Той изрази задоволството си, че най-накрая е спечелил „Оскар“ на своята професия.

Наградата „Т. С. Елиът“ се дава от 1993 г. за най-добра колекция от нови стихове на английски език, публикувани първо във Великобритания или Ирландия. Тя беше финансирана от вдовицата на Нобеловия лауреат, Валери, до нейната смърт през 2012 г. След това призцът се издържа от агенцията, която държи авторските права на Елиът.

Свързани заглавия
Номинираните за награда „Т. С. Елиът“ бяха обявени

Шиниъд Мориси спечели награда „Т. С. Елиът“

Фото: davidharsent.com

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …