Начало / Критика / Елиф Шафак: Ние, жените от Близкия изток, сме принудени да приемем общество, което не ни дава никаква свобода

Елиф Шафак: Ние, жените от Близкия изток, сме принудени да приемем общество, което не ни дава никаква свобода

Елиф Шафак живее в Лондон. Макар да е обичана в Обединеното кралство, където обявяват новата й книга „Майстора на куполи“ за най-добрата й до момента, в Турция е възприемана нееднозначно. Колкото по-голяма е популярността й, толкова по-често е критикувана. Със съпруга си се виждат два пъти месечно, защото той живее и работи в Истанбул. Писателката не се вълнува от религията, но е привлечена от мистицизма. Творчеството й засяга мистицизма в еврейските, мюсюлманските, християнските и дао традициите. Не се страхува да адресира и социални проблеми като арменския геноцид и правата на жените. Миналата седмица тя се опълчи на турския лидер Реджеп Ердоган, който заяви, че жените и мъжете не са равни.

Ето какво сподели тя пред британския „Гардиън“:

„Получавам много критики от културния елит, но читателите ме обичат. Колкото си по-близо до Западния свят, толкова повече те мразят в родината ти. Много е емоционално да си писател от Турция, защото когато читателите обикнат твоя история, те я разпространяват и я предават нататък.

В мюсюлманските общества не може да се говори за права на жените, защото още не е разрешен въпросът с човешките права. Ние, жените от Близкия изток, сме принудени да приемем общество, което на пръв поглед се грижи за нас, но всъщност не ни дава никаква свобода. Иска ми се да има движения за правата на жените, за демокрацията изобщо.

Ако си писател от Турция, Пакистан, Нигерия, Египет, не можеш да си позволиш лукса да си далеч от политическите проблеми. Не можеш просто да си вършиш работата и да стоиш далеч от политиката. За мен, като защитник на правата на жените, политиката е нещо повече от правителства и партии. Политиката засяга всички нас. Където има власт, има и политика.

Знам, че звучи клиширано, но фактът, че Лондон е мултикултурно място, за мен е съкровище. Това не е нещо, което се вижда навсякъде. Други големи европейски градове също претендират да са мултикултурни, но го няма това взаимодействие, има повече гета. Лондон е уникален. Понякога е враждебен, не отваря вратите си лесно, трудно е да си стъпиш на краката. Усилието обаче си струва.

„Майстора на куполи“ е от изключителна важност. В турския исторически наратив рядко се споменават отделни личности, с изключение на султани. Как са се чувствали обикновените хора през вековете – не става ясно. Аз съм заинтересована от етническите и сексуалните малцинства, от нещата, за които не се говори. В Турция не се говори никога за животните, не се говори за жените. Винаги в мен има стремеж да пиша за хора и теми, на които не е обърнато внимание или са пренебрегнати.”

Свързани заглавия

Елиф Шафак: Вярвам, че не съм добра съпруга. Човек не може да прави всичко еднакво добре

Орхан Памук, Елиф Шафак и други известни писатели подкрепиха призив на ПЕН клуба срещу забраната на „Туитър” в Турция

Елиф Шафак: В света на литературата няма гърци, турци, мюсюлмани или евреи

Елиф Шафак получи престижното отличие на Франция Кавалер на изкуството и литературата

Елиф Шафак: Литературата не може да бъде принизявана до категории като националност или религия

Елиф Шафак: Да разширим кръгозора на нашите сърца и умове, независимо от религията

Елиф Шафак: Вдъхновяват ме противоречивите личности като Форуг Фарохзад

Книгите на Елиф Шафак тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …