Начало / Автори / Чинуа Ачебе за смисъла на живота и отговорностите на писателя в обществото

Чинуа Ачебе за смисъла на живота и отговорностите на писателя в обществото

През 1994 г. големият нигерийски писател, поет и критик Чинуа Ачебе дава прекрасно интервю за авторитетната канадска писателка и журналистка Елинор Уочтъл. Разговорът между двамата е публикуван в книгата „More Writers & Company: New Conversations with CBC Radio’s Eleanor Wachtel“ (1997 г.). Ачебе говори за смисъла на живота и за отговорностите, които има един писател в обществото. Представяме ви откъс от неговите разсъждения, публикуван в brainpickings.org.

„Моят идеализъм е все още жив, защото без него работата на писателя губи смисъл. Не мисля, че светът се нуждае от още истории за отчаяние: има достатъчно такива в живота, за да се добавят нови. Ако ние имаме някаква специфична роля, то това е ролята на оптимиста. Не слепият и глупав оптимизъм, а градивният оптимизъм. Трябва да представим света като място, което не е идеално, но може да се подобри. С други думи – не стоим и чакаме нещата да се оправят, а работим по въпроса. Това, за мен, е смисълът в съществуването на писателя.

Добрите истории са също морални истории. Не съм чел наистина добра история, която е неморална. Мисля, че има нещо в нас, което ни тласка към добрите истории. Ако има хората, които да ги създават, можем да се считаме за късметлии.

Чувствам, че ние, хората, трябва да имаме цел. Ако нямаме надежда, то по-добре само да спим, да пием и да чакаме смъртта. Но не искаме да правим това? Защо? Има нещо в нас, което ни кара да се борим. Не знаем защо го правим, но усещаме, че да се борим е по-добре от това да стоим и да чакаме всичко да свърши. И защото ние страдаме, борим се, историята за нашата борба трябва да бъде предадена на идните поколения. Нямам нужда от нищо друго освен борба и истории.

Леопардът търсил костенурката дълго време, но не я намирал. Един ден, на самотен път, той се натъкнал на нея. Тогава казал : „Най-накрая те хванах! Приготви се да умреш!“. Костенурката разбрала за какво става въпрос и отговорила: „ОК, но мога ли да поискам една услуга?“. Леопардът отвърнал: „Защо пък не“. Костенурката казала: „Преди да ме убиеш, може ли да получа малко време, в което да се приготвя?“. Леопардът, който не бил много умен, помислил и казал: „Няма нищо лошо в това. Давам ти известно време“. Тогава костенурката, вместо да стои и да чака, започнала да рови земята около себе си и да хвърля пръст навсякъде около себе си. Озадачен, леопардът попитал: „Какво правиш, защо ровиш така земята?“. Костенурката отвърнала: „Правя това, защото искам, когато умра, всеки, който мине оттук, да спре и да си каже, че двама души са се борили тук. Някой е намерил достоен съперник“.

Чинуа Ачебе е нигерийски писател и поет, роден през 1930 г. Той е сред най-значимите африкански автори, наричан е „бащата на африканската литература“. Най-популярната му книга е романа „Things Fall Apart”, преведен на 50 езика. Той показва влиянието на британския колониализъм и християнските мисионери върху африканското общество. Ачебе почина през 2013 г.

Свързани заглавия
Стотици почетоха Чинуа Ачебе

Чинуа Ачебе: Ако един пръст бръкне в мръсотията, той ще изцапа и останалите
Почина Чинуа Ачебе – бащата на африканската литература

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …