На фокус
Начало / България / Открит е VII национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“

Открит е VII национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“

10 октомври е крайният срок за участие в VII национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ – Русе`2014. В конкурса могат да участват ученици от ІІ до ХІІ клас, които пишат в областта на литературното творчество и журналистиката. Темите са по раздели: „Приятел в нужда се познава” – за литературно творчество; и „ Доброволчеството – кауза и мисия“- за журналистика.

Целта на организаторите е развиване на творческото въображение и талант. Укрепване на човешките ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност.

Общи условия:

І. Литературно творчество –

А. Поезия

Б. Проза /разказ,приказка/

Литературни есета няма да се разглеждат от журито.

ІІ. Журналистика –

А. Индивидуална /журналистическо есе, репортаж, интервю, коментар, фейлетон или друг публицистичен жанр/

Б. Колективна /ученически вестник/

 

Регламент:

А. За раздел литература:

Право на участие имат всички ученици от 2-ри до 12 клас, разделени в три възрастови групи:

Първа група – до IV клас

Втора група – от V до VII клас

Трета група – от VIII до XII клас

Възможно е участието и в двата литературни рода /лирика и епос /художествена проза/, както и в двата конкурсни раздела /литературно творчество и журналистика/ с по ЕДНО авторско произведение, което не е награждавано в други конкурси.

Изисквания към разказа и приказката: да бъдат до 2 /две/ печатни страници.

 

Б. За журналистическия раздел:

1. Индивидуално участие:

Право на участие имат всички ученици от 2-ри до 12 клас, разделени в три възрастови групи:

Първа група – до IV клас

Втора група – от V до VII клас

Трета група – от VIII до XII клас

Всеки млад автор може да участва с по ЕДИН материал в най-много ДВА журналистически жанра /примерно: интервю и коментар, есе и репортаж, фейлетон и есе и т.н./.

Материалите може да са публикувани, но не и награждавани в конкурси; да са до две печатни страници.

2. Колективно участие:

Право на участие имат ученически екипи, които издават ученически вестници.

Изисквания към вестниците: екипите могат да участват с периодични или тематични броеве на издавания от тях вестник /формат – без значение/.

За участие в конкурса е необходимо да изпратят 3 /три/ различни броя, издадени в периода 2013-2014 година и неучаствали в други конкурси, както и информация за изданието: издател, редакционна колегия, адрес, телефон, име за връзка. /Важно уточнение: Вестниците да се изпращат като завършен цялостен брой на хартия – в плик по пощата, или в краен случай в електронен вариант като единичен файл в PDF формат – по ел.поща/.

ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В ДВАТА РАЗДЕЛА:

1. След всяко конкурсно произведение трябва да има следната информация: име и фамилия, дата на раждане на автора, клас, училище, читалище, клуб, извънучилищно звено и др., селище, точен адрес, електронна поща, телефон за връзка /за индивидуалните участници/, адрес на редакцията, телефон за връзка и/или електронна поща /за колективните участници/.

2. Участниците в конкурса трябва да изпратят своите творби най-късно до 10 октомври 2014 г. на АДРЕС:

Общински детски център за култура и изкуство

гр. Русе 7005, кв. “Здравец”, ул.” Околчица” 9 , За Седмия национален конкурс “Стоян Михайловски” и по интернет на адрес: obdcki@abv.bg

За допълнителна информация: тел. 082 845 471; 0878 822 353.

КЛАСИРАНЕ И НАГРАДИ:

1. Журито ще класира изпратените творби най-късно до 22 октомври, а организаторите ще уведомят класираните автори и колективи до 24 октомври. Списък с наградените ще бъде публикуван в интернет страницата на конкурса http://mihailovski.ekip101.com

2. Заключителният етап на Седмия национален конкурс “Стоян Михайловски” и Церемонията по награждаването ще се състоят в гр.Русе на 1 ноември т.г. /събота/ – програмата организаторите ще публикуват допълнително, заедно с поканата към наградените участници.

3. Ще бъдат раздадени грамоти и материални награди /плакети и пластики/ по раздели, жанрове и възрастови групи.

В двата раздела – ЛИТЕРАТУРА И ЖУРНАЛИСТИКА, във всяка от трите възрастови групи ще има класиране за първа, втора и трета награда и поощрения.

Ще бъде връчена и ГОЛЯМА награда /две индивидуални – по една в двата раздела – за литературно творчество и за журналистика, и една колективна – за творчески екип на вестник/.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

336987245_562518772645312_672284796672296719_n

Библиобуси поръчват хърватските библиотеки

Мащабен проект цели книгите да достигат навсякъде Производител на новите библиобуси за Хърватия ще е …