Начало / Свят / Почина Луи Замперини, главен герой в книгата „Unbroken“ от Лора Хиленбранд

Почина Луи Замперини, главен герой в книгата „Unbroken“ от Лора Хиленбранд

Почина Луи Замперини – американски маратонец и оцелял от японски военен лагер по време на Втората световна война, съобщи npr.org. Замперини беше на 97 години. Животът му е проследен детайлно в книгата от 2010 г. „Unbroken“ от Лора Хиленбранд. Филм по произведението, дело на Анджелина Джоли, ще излезе през декември.

Замперини е роден в Ню Йорк през 1917 г. Неговите родители са имигранти от Италия. Като младеж той е с проблемен характер и често се забърква в неприятности. В правия път го вкарва леката атлетика. Замперини става най-младият американски олимпиец през 1936 г. на Олимпийските игри в Берлин. Тогава е бегач на дистанция 5 000 метра на едва 19 години.

Замперини е пилот в американските военновъздушни сили по време на Втората световна война. След като самолетът му е свален през 1943 г., той и други оцелели са заловени от японски войници на Маршаловите острови. Замперини прекарва в лагер за военнопленници 2 години до август 1945 г. Там е жестоко измъчван от японски сержант Мицухиро Уатанабе.

Актрисата и режисьор Анджелина Джоли сподели, че неговата смърт е „загуба, невъзможна да се опише“.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …